Sprawdzony przepis na pyszny barszcz czerwony zabielany. Tradycyjna, prosta w wykonaniu kwaśno-słodka zupa z dodatkiem słodkiej lub kwaśnej śmietanki. Idealny przepis na obiad w którym możesz wykorzystać niedzielny rosół, ale i nie tylko. Barszcz zabielany możesz ugotować również na przysłowiowym „gwoździu” czyli zupa z niczego, lub tak jak ja na wieprzowinie!

Czerwony barszcz zabielany.

Uwielbiam buraki pod każdą postacią, nie tylko ze względu na piękny kolor lecz i też walory smakowe oraz wartości odżywcze. Moje ulubione to zdecydowanie buraczki z chrzanem do obiadu. Często gości u mnie również zupa buraczkowa, a w sezonie obowiązkowo botwinka i oczywiście chłodnik litewski. Jeśli szukasz szybki przepis na barszcz czerwony zabielany, to polecam Ci skorzystać z pomysłu na domowa bulionetka lub ugotować barszcz zabielany na rosole. Natomiast, zazwyczaj gotuję barszcz zabielany na żeberkach wieprzowych.

Barszcz zabielany z ziemniakami.

Ziemniaki do barszczu zabielonego gotuję zawsze osobno oraz podaję tłuczone z okrasą. Natomiast z barszczem zabielanym rewelacyjnie smakuje też prażucha ziemniaczana. Barszcz czerwony zabielany jakie przyprawy użyć? Do barszczu zabielanego używam jedynie soli, pieprzu, majeranku oraz octu spirytusowego. Aby barszcz miał piękny rubinowy kolor, pamiętaj aby gotować go na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia oraz dodać ocet.

Zapraszam na przepis!

barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany. Jak zrobić?

Składniki.

  • żeberka wieprzowe 500 gram
  • pęczek włoszczyzny ( 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/4 selera)
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 2 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie 3 szt
  • woda około 2 litry
  • buraki 1 kg
  • śmietanka 30% lub 18% około 100 -200 ml
  • ocet spirytusowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • mąka 1 łyżka (opcjonalnie)

Barszcz czerwony zabielany. Przepis.

wykonanie.

Mięso, podziel na mniejsze kawałki, dokładnie umyj a następnie zalej wodą i zagotuj. Zbierz powstałą szumowinę,dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Następnie obierz włoszczyznę i pokrój drobno. Obierz buraki i je również. pokrój drobno.

Zmniejsz moc palnika na minimum i dodaj pokrojone buraki oraz włoszczyznę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, dzięki czemu Twój barszcz nie zmieni koloru na brunatny. Gdy barszcz osiągnie intensywny kolor dodaj 2 łyżki octu, aby utrwalić kolor. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Następnie wywar przecedź do innego garnka.

Dodaj mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody oraz zahartowaną niewielką ilością zupy śmietankę i wymieszaj. Ilość śmietanki dostosuj do własnych upodobań. Mąkę możesz pominąć.

Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz ewentualnie octem do smaku.

barszcz czerwony zabielany

Życzę smacznego!

barszcz czerwony zabielany

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.