Pyszny boczek pieczony w rękawie. Zdecydowanie najlepszy przepis. Idealny do podania na obiad, ale i też świetny jako domowa wędlina. Prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny boczek pieczony w piekarniku. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Myślę, że tak upieczonym boczkiem zaskoczysz swoich gości.

boczek pieczony

Tradycyjny boczek pieczony

Szczerze przyznam, nie lubiłam boczku. A może inaczej. Nigdy nie miałam odwagi, aby go spróbować. Od dziecka wydawało mi się, że wszystko, co tłuste jest niesmaczne :). Tak więc w dzieciństwie jadłam tylko pierś z kurczaka, kluski i zupę ogórkową. Ostatnio przekonałam się również do śledzi. Jakie to śmieszne, jak z biegiem czasu smaki się zmieniają.

Wiadomo, boczek pieczony nie jest daniem fit. Dlatego nie robię go często. Natomiast od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas.

Taki domowy boczek pieczony w piekarniku to nie tylko pyszne danie na świąteczny stół, ale i też znakomity dodatek do chleba.

Sprawdź też przepisy na: Schab ze śliwką, Żeberka pieczone, Pieczeń rzymska.

Boczek pieczony z marynatą

Jak upiec boczek surowy w piekarniku? Uważam, że świetną metodą na pieczenie mięsa w piekarniku jest użycie rękawa. To zdecydowanie moja ulubiona metoda. Mięso zachowuje soczystość oraz jest kruche i delikatne. Usuwać skórę z boczku czy nie? Zawsze usuwam skórę przed pieczeniem, ale możesz boczek upiec razem ze skórą.

Surowy boczek, który wybierzesz do pieczenia, powinien być też dość duży (minim 1 kg)

Oczywiście jakość mięsa jest bardzo ważna, dlatego kup je w sprawdzonym źródle. Nie powinien być zbyt tłusty, ale też zbyt chudy. Najlepszy będzie taki pośrodku. Jak wiadomo, tłuszcz daje smak i dzięki niemu boczek pieczony jest soczysty.

Ile piec boczek w rękawie? Bardzo ważne, aby zamarynowane mięso szczelnie zakryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 12 godzin. Boczek piecz około 2 godziny, oczywiście czas pieczenia może się wydłużyć. Tu zależy jakiej wielkości mięso uda ci się kupić.

Boczek pieczony, z czym podawać? Świetnie smakuje podany z pieczonymi, gotowanymi ziemniakami i surówką. Genialnie smakuje również na kanapkach.

Boczek pieczony-przepis

  • boczek surowy ok. 1 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka słodka 1 i 1/2 łyżki
  • czosnek suszony 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól około 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • olej 4 łyżki

Jak upiec boczek surowy w piekarniku?

Czosnek pokrój na mniejsze kawałki. W boczku czubkiem noża zrób małe nacięcia i umieść w nich czosnek.

Składniki na marynatę połącz. Następnie natrzyj mieszanką dokładnie mięso. Przełóż w naczyniu, zakryj folią spożywczą. Umieść w lodówce na minimum 12 godzin, a nawet na 24 godziny.

Boczek możesz od razu umieścić w rękawie wraz z całą marynatą i umieścić w lodowce. Rękaw zamknij szczelnie, ale luźno. W miarę możliwości pozbądź się powietrza.

Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut przed pieczeniem.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Boczek umieść w piekarniku, środkowa półka tryb góra dół. Jeśli boczek, którego użyjesz, jest większy, czas pieczenia może się nieco wydłużyć. Piecz 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie przetnij rękaw i odsłoń mięso. Zwiększ temperaturę do 200 stopni, boczek podlej sosem i piecz jeszcze 20 minut.

Po tym czasie wyjmij boczek pieczony z piekarnika.

boczek pieczony

Życzę smacznego!

Napisz komentarz