Przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Brukselka pieczona w piekarniku, idealnie pasuje do wielu dań. Idealna, chrupiąca z wierzchu i mekka w środku. Znienawidzona w dzieciństwie, a dziś jedno z moich ulubionych warzyw.

Brukselka pieczona w piekarniku.

Pyszna brukselka z piekarnika. Alternatywa dla tradycyjnej brukselki gotowanej, podawanej z bułką tartą. Przygotowanie tej pysznej brukselki zajmie Ci kilka minut. Oprócz brukselki potrzebujesz jedynie dobrej jakości oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Brukselki możesz doprawić według własnych upodobań.

Pieczona brukselka to zdrowy i smaczny dodatek do różnych dań np. pieczonego lub smażonego mięsa. Zrób do niej roladki z mięsa mielonego, kotlet schabowy w mące. Sprawdzi się też świetnie na kolację. Mi osobiście smakuje najlepiej prosto blachy.

Jak upiec brukselkę w piekarniku.

Nie zawsze lubiłam brukselkę, w dzieciństwie była dla mnie niejadalna. Jakie to dziwne, jak z biegiem czasu smaki się zmieniają, znasz to? A Ty co sądzisz o brukselkach? Przygotowanie pysznych brukselek w piekarniku jest bardzo łatwe, poniżej znajdziesz przepis jak krok po kroku je zrobić!

Ważne aby większe brukselki przekroić na pół. Powinny być mniej więcej takiej samej wielkości dzięki czemu upieką się w tym samym czasie.

Brukselka pieczona

Brukselka pieczona. Przepis.

Składniki.

  • brukselka około 500 g lub więcej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 2 łyżki oraz dodatkowa ilość do skropienia blachy

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą.

Brukselki umyj, oczyść usuń brzydsze wierzchnie liście, osusz i przekrój na pół. Umieść w misce, dodaj oliwę, sól oraz pieprz do smaku.

Następnie dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę w odstępach. umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 17-25 minut, lub do momentu gdy będą miękkie. Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdź widelcem czy są miękkie.

Brukselka pieczona smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przed podaniem możesz skropić ją również sokiem z cytryny, lub dodać odrobinę startej skórki, dzięki czemu zyska świeży smak.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz