Ta brukselka pieczona z pieczarkami jest tak pyszna że mogę jeść ją ciągle. Choć w dzieciństwie raczej za nią nie przepadałam. Przepis na mój ulubiony wegetariański obiad, lub dodatek do obiadu. Tak przygotowana pieczona brukselka z pieczarkami gości u nas dość często, bo jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Brukselka ma tak samo sprzymierzeńców...

Ta brukselka pieczona z pieczarkami jest tak pyszna że mogę jeść ją ciągle. Choć w dzieciństwie raczej za nią nie przepadałam. Przepis na mój ulubiony wegetariański obiad, lub dodatek do obiadu.

Tak przygotowana pieczona brukselka z pieczarkami gości u nas dość często, bo jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.

Brukselka ma tak samo sprzymierzeńców jak i przeciwników, my zdecydowanie brukselkę uwielbiamy.

brukselka z pieczarkami

Brukselka pieczona z pieczarkami

Jak upiec brukselkę i pieczarki w piekarniku? To bardzo proste! Potrzebujesz tylko dobrej jakości papieru do pieczenia oraz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Ważne aby wybrać brukselkę mniej więcej tej samej wielkości dzięki czemu upiecze się równomiernie.

Ta brukselka z pieczarkami świetnie sprawdza się jako dodatek do codziennego obiadu jak i na specjalnie okazje. Myślę, że takim dodatkiem z pewnością zaskoczysz swoich gości.

Brukselka z pieczarkami, przepisy są rozmaite. Przed podaniem brukselki możesz skropić sokiem z cytryny lub posypać parmezanem. Często podaję ją też w takiej wersji. Ta brukselka to też rewelacyjny dodatek do dań mięsnych. Zrób do niej: Roladki z mięsa mielonego, Ćwiartki z kurczaka po meksykańsku, Udka w marynacie musztardowo-miodowej.

Sprawdź również: Brukselka pieczona, brukselka pieczona z ziemniakami.

Zapraszam na przepis!

Brukselka, przepis z pieczarkami.

  • brukselka 500 g
  • pieczarki 4-5 szt. średniej wielkości
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić brukselkę z pieczarkami w piekarniku?

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek.

Z brukselek usuń brzydsze liście i łodygi, następnie umyj i osusz, przekrój na pół . Pieczarki umyj, osusz, ewentualnie obierz, usuń łodyżki i pokrój w około 1,5 cm plasterki. Pokrojoną brukselkę i pieczarki umieść w misce dodaj resztę oliwy i przyprawy. Ostrożnie wymieszaj. Następnie rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Piecz około 20 minut, lub do momentu gdy brukselka będzie miękka.

brukselka z pieczarkami

Życzę smacznego!

brukselka z pieczarkami

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.