Ta brukselka pieczona z pieczarkami jest tak pyszna że mogę jeść ją ciągle. Choć w dzieciństwie raczej za nią nie przepadałam. Przepis na mój ulubiony wegetariański obiad, lub dodatek do obiadu.
Tak przygotowana pieczona brukselka z pieczarkami gości u nas dość często, bo jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.
Brukselka ma tak samo sprzymierzeńców jak i przeciwników, my zdecydowanie brukselkę uwielbiamy.
Brukselka pieczona z pieczarkami
Jak upiec brukselkę i pieczarki w piekarniku? To bardzo proste! Potrzebujesz tylko dobrej jakości papieru do pieczenia oraz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Ważne aby wybrać brukselkę mniej więcej tej samej wielkości dzięki czemu upiecze się równomiernie.
Ta brukselka z pieczarkami świetnie sprawdza się jako dodatek do codziennego obiadu jak i na specjalnie okazje. Myślę, że takim dodatkiem z pewnością zaskoczysz swoich gości.
Brukselka z pieczarkami, przepisy są rozmaite. Przed podaniem brukselki możesz skropić sokiem z cytryny lub posypać parmezanem. Często podaję ją też w takiej wersji. Ta brukselka to też rewelacyjny dodatek do dań mięsnych. Zrób do niej: Roladki z mięsa mielonego, Ćwiartki z kurczaka po meksykańsku, Udka w marynacie musztardowo-miodowej.
Sprawdź również: Brukselka pieczona, brukselka pieczona z ziemniakami.
Zapraszam na przepis!
Brukselka, przepis z pieczarkami.
- brukselka 500 g
- pieczarki 4-5 szt. średniej wielkości
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Jak zrobić brukselkę z pieczarkami w piekarniku?
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek.
Z brukselek usuń brzydsze liście i łodygi, następnie umyj i osusz, przekrój na pół . Pieczarki umyj, osusz, ewentualnie obierz, usuń łodyżki i pokrój w około 1,5 cm plasterki. Pokrojoną brukselkę i pieczarki umieść w misce dodaj resztę oliwy i przyprawy. Ostrożnie wymieszaj. Następnie rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Piecz około 20 minut, lub do momentu gdy brukselka będzie miękka.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.