Mój najlepszy i sprawdzony przepis na drożdżowe bułeczki z budyniem i rodzynkami. Przepis na te pyszne drożdżowe ślimaczki mam ze starej książki kucharskiej. Bardzo smaczny pomysł na deser oraz podwieczorek. To również świetna ozdoba stołu, ponieważ bardzo ładnie się prezentują. Koniecznie wypróbuj ten przepis na drożdżowe bułeczki!

Drożdżowe bułeczki z budyniem i rodzynkami.

Drożdżowe bułeczki z budyniem i rodzynkami czyli ślimaczki to ulubiony domowy wypiek mojej nastoletniej siostry. Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny. Możesz z niego zrobić tez drożdżowe rogaliki z nadzieniem, bułeczki cynamonowe, drożdżówki z serem, owocami, budyniem lub kruszonką.

Zapraszam na przepis!

bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem i rodzynkami. Przepis.

Przepis na drożdżowe bułeczki z budyniem jest bardzo prosty. Do ciasta drożdżowego używam wyłącznie prawdziwego masła, bo tak smakuje mi najlepiej. Jednak masło możesz też zastąpić margaryną lub olejem. Z podanych niżej składników otrzymasz około 18 sztuk ślimaczków drożdżowych z budyniem i rodzynkami. Na jednej blaszce ułożyłam 9 sztuk bułeczek. Pamiętaj aby twoje bułeczki z budyniem i rodzynkami układać w odstępach, ponieważ podczas pieczenia zwiększą swoja objętość. Szklanka ma u mnie standardową pojemność – 250 ml.

Składniki.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 gram drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatkowo :

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • 100 gram rodzynek
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Wykonanie.

Przygotowanie bułeczek z rodzynkami i budyniem rozpocznij od wykonania zaczynu drożdżowego, ponieważ dzieki temu masz pewność że drożdże pracują.

40 gram drożdży umieść w misce, zasyp 1 łyżką cukru, zalej letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce. Pamiętaj aby unikać przeciągów, ponieważ może to uniemożliwić wyrośnięcie zaczynu i ciasta drożdżowego. Jednak jeśli zaczyn nie wyrośnie, zrób go jeszcze raz.

Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrośnięte drożdże, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, żółtko, szczyptę soli oraz roztopione lecz przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie dokładnie wymieszaj i długo wyrabiaj na stolnicy do momentu, aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe na bułeczki z budyniem i rodzynkami powinno podwoić swoją objętość.

Budynie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak w 3 szklankach mleka. Następnie odstaw do przestygnięcia i dodaj rodzynki.

Ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części. Następnie rozwałkuj na dwa prostokąty o wymiarach 20/30. Równomiernie rozprowadź masę budyniową. Zacznij zawijać roladę, zaczynając od krótszego boku. Jak na zdjęciu. Pokrój na 2 cm paski i ułóż na blaszce wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180 stopni w trybie góra dół przez około 20 minut lub na złoty kolor. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami posyp cukrem pudem.

bułeczki z budyniem

Życzę smacznego!

bułeczki z budyniem

Polecam Ci: ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, słodkie bułeczki drożdżowe.

Napisz komentarz