Szybki, prosty i sprawdzony przepis na domowy bulion warzywny. Znakomita baza do sosów i zup. Taki domowy wywar warzywny to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla kostek rosołowych. A co najważniejsze przygotujesz go z warzyw, które z pewnością masz pod ręką.

Bulion warzywny

Wywar warzywny

Mój bulion warzywny, lub też rosół warzywny 🙂 gotuję około dwóch godzin. Jeśli potrzebujesz przepis na szybki bulion warzywny, wystarczy, że warzywa pokroisz w drobną kostkę lub cienkie plasterki. W takim przypadku warzywa możesz również podsmażyć wcześniej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie zalać wodą i gotować przez 40-60 minut.

Domowy rosół warzywny jest bardzo tani w przygotowaniu. Jest również nie tylko o wiele smaczniejszy od tych gotowych dostępnych w sklepach, ale też dużo zdrowszy! Nie zawiera sztucznych dodatków, barwników, oraz konserwantów. Samo zdrowie! To również znakomita alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa.

Wywar warzywny to doskonała baza do zup i sosów. Po przygotowaniu możesz go przechowywać w lodówce do 5 dni. Domowy wywar warzywny możesz również podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Smak domowego wywaru warzywnego doskonale wzbogaca świeży lubczyk, dodaję go szczególnie w sezonie. Zimą spokojnie możesz użyć suszonego lubczyku.

Jeśli zastanawiasz w jakich przepisach możesz wykorzystać bulion warzywny, to polecam Ci:

Bulion warzywny

Bulion warzywny-przepis

Składniki

  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • por 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • seler kawałek
  • gałązki pietruszki, lubczyku, koperku (opcjonalnie)
  • seler naciowy 3 łodygi
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • pierz ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • suszone grzyby 2-3 szt.
  • sos sojowy 1 łyżeczka lub więcej
  • woda filtrowana 2 litry

Bulion warzywny, jak zrobić?

Warzywa umyj i obierz, większe przekrój na pół, a następnie umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, seler naciowy, sól, sos sojowy, suszone grzyby, zieleninę, czosnek, opaloną cebulę. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika. Gotuj przez minimum 1,5 godziny pod lekko uchylonym przykryciem.

Na koniec dopraw do smaku.

Wywar przecedź, a z warzyw możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz