Najlepszy i sprawdzony przepis na moje ulubione domowe bułki cebulowe na drożdżach. Takie bułki z cebulką to bardzo smaczna propozycja domowego pieczywa. A co najważniejsze możesz je przygotować sam w domu. Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy! Wiesz co jesz! Wystarczy tylko piekarnik oraz chęci. Jeśli lubisz domowe wypieki, to koniecznie wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto!

Pszenne bułki cebulowe.

Bardzo lubię domowe wypieki, jednak są dość czasochłonne. Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe na bułki cebulowe z mąki pszennej potrzeba sporo czasu i cierpliwości, ponieważ wymaga ono wyrastania oraz wyrabiania. Do przepisów, w których ciasto drożdżowe na bułki pszenne nie wymaga wyrabiania podchodzę raczej sceptycznie. Taki właśnie urok ciasta drożdżowego. Aby zrobić domowe bułki cebulowe polecam użyć świeżych drożdży piekarskich, ponieważ sprawdzają się najlepiej. Kilka tanich oraz łatwo dostępnych składników czyli mąka, woda, drożdże sól, smalec i cebula! I świeże, domowe bułki cebulowe są już gotowe.

Zapraszam na przepis!

bułki cebulowe

Bułki cebulowe. Przepis.

Szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić bułki cebulowe? Przepis na domowe bułki cebulowe prosty. Natomiast sam proces trwa 1-2 dni. Najlepiej dzień wcześniej wykonać podmłodę z drożdży, mąki i wody. Poniżej opiszę jak wykonać podmłodę do wypieku bułek cebulowych. Podmłodę wykonuje się w celu rozmnożenia drożdży oraz uzyskaniu lepszych walorów smakowych. Wymyślili ją Polacy w celu oszczędzenia drożdży, jednak do dziś ma szerokie zastosowanie w piekarnictwie. Piekłam już wiele razy domowe bułki z różnych przepisów, jednak te z podmłodą zdecydowanie są najsmaczniejsze. Z podanych składników otrzymasz około 12 sztuk domowych bułek cebulowych. W tym przepisie na domowe bułki z cebulą, podsmażoną cebulkę możesz zastąpić cebulką prażoną.

Składniki.

Podmłoda.

  • 200 gram mąki pszennej typ 650
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 gramy świeżych drożdży

Bułki.

  • 400 gram mąki typ 650
  • 150 ml zimnej wody
  • 10 gram drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gram smalcu lub innego tłuszczu np. masło
  • 2 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie do posypania ziarna lub mąka ziemniaczana

Wykonanie.

Przygotowanie domowych bułek cebulowych rozpocznij od wykonania podmłody. Podmłodę najlepiej wykonać dzień wcześniej np. na noc.

W misce umieść 200 ml wody, 200 gram mąki oraz 2 gramy drożdży. Składniki dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera. Podmłoda powinna mieć płynną, rzadką konsystencję. Następnie podmłodę przykryj ręcznikiem i odstaw na minimum 12 godzin.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto na bułki.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do wyrośniętej podmłody dodaj mąkę, wodę,sól smalec oraz przestudzoną cebulkę. Zacznij wyrabiać ciasto. Dokładnie połącz składniki. Ciasto drożdżowe wyrabiaj do momentu, aż przestanie kleić się do dłoni. Następnie wyrobione ciasto na bułki z cebulą przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Z wyrośniętego ciasta zacznij formować okrągłe bułki cebulowe. około 100 gram ciasta na 1 bułkę. Uformowane bułki układaj w odstępach na blaszce do pieczenia, ponieważ zwiększą swoją objętość. Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed wsadzeniem bułek do piekarnika, posmaruj je wodą i posyp ziarnami lub mąką ziemniaczaną (nie jest to konieczne). Twoje domowe bułki cebulowe Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut, lub na złoty kolor. Piecz najlepiej w dwóch turach.

bułki cebulowe

Życzę smacznego!

bułki cebulowe

Polecam Ci: chleb orkiszowy, chleb z ziołami.

Napisz komentarz