Bułki zapiekane z jajkiem i serem, przepis który genialnie sprawdzi się na Wielkanocne śniadanie. Ten pomysł na jajka sprawdzi się również przy innych okazjach lub na kolację, czy zwykłe śniadanie. Jest to bardzo smaczny pomysł na jajka inaczej. Bułki zapiekać możesz na wiele sposobów, np. możesz zrobić bułki zapiekane z pieczarkami, szynką i serem, jajkiem...

Bułki zapiekane z jajkiem i serem, przepis który genialnie sprawdzi się na Wielkanocne śniadanie. Ten pomysł na jajka sprawdzi się również przy innych okazjach lub na kolację, czy zwykłe śniadanie. Jest to bardzo smaczny pomysł na jajka inaczej. Bułki zapiekać możesz na wiele sposobów, np. możesz zrobić bułki zapiekane z pieczarkami, szynką i serem, jajkiem i boczkiem, pieczarkami i serem. Jednak u mnie dziś pomysł na bułki z jajkiem i serem z piekarnika.

Bułki zapiekane z jajkiem i serem w piekarniku.

Myślę, że bułki zapiekane z jajkiem i serem w piekarniku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na patelni. To pomysł na jajka, które wyglądają bardzo ładnie i są bardzo smaczne. Do zapiekania użyłam sera gorgonzola, jednak jeśli nie lubisz tego sera możesz użyć innego. Do bułek z piekarnika sprawdzi się też ser żółty.

Jakie jajka będą najlepsze?

Do zrobienia bułek zapiekanych z jajkiem i serem najlepiej użyj jajek w rozmiarze S lub M, ponieważ takie będą najlepsze. Gdy jajko będzie za duże, może zbyt długo się ściągać. Przez co czas pieczenia wydłuży się i bułka może się przypalić.

Bułki zapiekane z jajkiem w piekarniku. Przepis

Do przygotowania bułek zapiekanych z jajkiem użyłam kajzerek, jednak sprawdzą się też inne rodzaje bułek o podobnej wielkości. Z podanych niżej składników otrzymasz 3 bułki zapiekane z serem i jajkami, jednak ilość składników możesz zwiększyć w zależności od tego ile porcji potrzebujesz. Bułka w tym daniu jest chrupiąca. Jeśli nie lubisz chrupiącej bułki pomiń to danie. Jeśli wolisz miękką bułkę polecam Ci przepis na chaczapuri.

Zapraszam na przepis!

bułki zapiekane z jajkiem

Składniki.

  • 3 bułki kajzerki
  • 3 jajka wielkości S lub M
  • 60 gram gorgonzoli, lub innego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku

Bułki zapiekane z jakiem. Krok po kroku.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Z bułek odetnij górę, jak na zdjęciu a następnie wydrąż środek. Wydrążone części wysmaruj masełkiem czosnkowym. Ser pokrusz, lub zetrzyj na tarce i umieść w bułce. Jeśli chcesz możesz ser podzielić na dwie części i drugą częścią posypać jajko pod koniec pieczenia.

Następnie wbij po 1 jajku i dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w temperaturze 180 – 200 stopni przez około 15 minut lub dłużej. Ja piekę zawsze trochę dłużej ponieważ, wolę gdy żółtko jest ścięte. Jednak jeśli chcesz aby Twoje żółtko było płynne piecz bułki zapiekane z jajkiem krócej. Najlepiej kontroluj pieczenie. Po upieczeniu odstaw na chwilę.

Jeśli chcesz zapiec odcięte części bułki, ułóż je obok na blaszce. Natomiast nie zakrywaj nią jajka.

Życzę smacznego!

bułki zapiekane z jajkiem

Szukasz pomysłu na danie z jajkiem?

Polecam Ci mój przepis na jajka faszerowane tuńczykiem oraz tortilla z pastą jajeczną.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.