Bardzo szybki i smaczny przepis na domowe burgery wołowe z grilla. Przepis jest uniwersalny więc tak przygotowane kotlety możesz usmażyć też na patelni grillowej. Świetna alternatywa dla burgerów z sieci fast food-owych. A co najważniejsze wiesz co jesz, ponieważ składniki na domowego burgera komponujesz sam! Bardzo prosta lista składników! Szczerze polecam!

Burgery wołowe z grilla.

Burgery wołowe z grilla są bardzo dobre, jednak najważniejsze jest aby użyć dobrej jakości mięsa wołowego. Jakie mięso wybrać na burgery wołowe? Mięso nie powinno być zbyt chude, ponieważ pod wypływem grillowania kotlety będą suche. Wybierz mięso, które będzie dobrze ukrwione i delikatnie przerośnięte tłuszczem. Powinno też pochodzić z odpowiednich części. Najlepiej na domowe burgery sprawdzi się udziec, antrykot lub rostbef. Mięso kupuj świadomie. Jeśli masz taką możliwość zmiel je sam, lub poproś o zmielenie mięsa na miejscu w sklepie. Natomiast unikaj zakupu gotowego, paczkowanego mięsa, ponieważ złej jakości mięso może zepsuć najlepszą potrawę. Domowe burgery z grilla możesz też zrobić z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Jednak jeśli chcesz wykorzystać pierś z kurczaka radzę Ci grillować ją w całości oraz zamarynować w ulubionych przyprawach, ziołach lub soku z cytryny. Jednak dziś u mnie domowe burgery wołowe!

Zapraszam na przepis!

burgery z grilla

Burgery z grilla. Przepis.

Przepis na burgery z grilla jest bardzo prosty. Do przyprawienia burgerów używam wyłącznie soli, pieprzu i cebuli. Najważniejsze jest, aby bardzo dobrze wyrobić mielone mięso wołowe na domowe burgery, ponieważ źle wyrobione mięso może się rozpadać! W przepisie użyłam gotowych bułek do burgerów. Jednak jeśli chcesz je upiec, w sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na domowe bułki do burgerów. Z podanych składników otrzymasz 4 domowe burgery z grilla.

Składniki.

Składniki na burgery:

  • 500 gram mięsa wołowego mielonego (powinno być trochę tłuste)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 4 bułki do burgerów
  • 1 czerwona cebula
  • 4 liście sałaty np. rzymskiej, lodowej
  • 1 duży pomidor
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 4 małe korniszony
  • ketchup, musztarda lub ulubiony sos np. sos tysiąca wysp, sos barbecue.

Wykonanie.

Wykonanie burgerów rozpocznij od przygotowania mięsa. Mięso mielone na burgery wołowe umieść w misce dodaj sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulkę oraz około 50 ml wody. Dokładnie wyrób mięso. Następnie uformuj 4 okrągłe i płaskie kotlety. Grilluj na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie po około 5 minut na każdą stronę. Pod koniec grillowania połóż na kotletach po 1 kawałku żółtego sera.

Bułki przekrój na pół i podpiecz chwilę na grillu. Następnie na podpieczonych bułkach układaj składniki. Zawsze rozpoczynam od sałaty, następnie po 2 plasterki pomidora, mięso, czerwona cebula, pokrojone w plastry korniszony. Gotowe burgery z grilla polej ketchupem, musztardą lub ulubionym sosem ( u mnie sos tysiąca wysp)

Burgery z grilla podawaj od razu po przygotowaniu.

burgery z grilla

Życzę smacznego!

Polecam Ci : zapiekanka cheeseburger.

Napisz komentarz