Chaczapuri jest to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, inaczej mówiąc jest to placek z ciasta drożdżowego z dodatkami. Taka gruzińska pizza. Znam 3 rodzaje tego dania, chaczapuri adżaruli – z serem i jajkiem, chaczapuri imeruli- o okrągłym kształcie z nadzieniem serowym oraz lobiani- typowo regionalne z fasolą. Chaczapuri z serem pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji...

Składniki

1 szklanka wody
2,5 szklankii mąki + do podsypywania
2 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu
8 gram drożdzy instant, lub 1/4 kostki świeżych
3 rodzaje sera- ja użyłam 100 gram sera żółtego i po 50 gram gorgonzoli oraz fety
2 jajka
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Sposób przygotwania

1.Mąkę i sól przesiać do miski. Drożdże instant wymiesać z wodą i cukrem, następnie dodać do miski, cały czas mieszać, dodać olej i śmietanę. Wszystko dokładnie połączyć.
2.Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na niej ciasto. Dokładnie wyrobić. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ale też nie można przesadzić z mąką. Ciasto może się trochę kleić.
3.Ciasto podzielić na dwie równe części, położyć na talerzyku lub w miskach, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę.
4.Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką i rozwałkować na kształt prostokąta.
5.Posypać starkowanym żółtym serem, najbardziej po brzegach i rolować boki, brzegi skleić i nadać kształt łódeczki. W powstałym otworze posypać pokruszonym serem feta i gorgonzolą. Najlepiej sypać delikatnie po brzegach, ponieważ wtedy łatwiej będzie dodać jajko.
6.Ułożyć obie łódeczki na blaszce do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Następnie dodać po 1 jajku.
7.Piec w temperaturze 250 stopni około 10 minut.
8.Podawać z posiekanym szczypiorkiem oraz odrobiną masła.

Chaczapuri jest to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, inaczej mówiąc jest to placek z ciasta drożdżowego z dodatkami. Taka gruzińska pizza. Znam 3 rodzaje tego dania, chaczapuri adżaruli – z serem i jajkiem, chaczapuri imeruli- o okrągłym kształcie z nadzieniem serowym oraz lobiani- typowo regionalne z fasolą. Chaczapuri z serem pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji i bardzo zasmakowało mi to gruzińskie danie. Jest ono bardzo proste w wykonaniu. To danie robi się bardzo szybko, natomiast ciasto drożdżowe wymaga wyrastania i trwa to około 1 godzinę. To danie jest formowane na kształt łódeczki i zapiekane w piekarniku w wysokiej temperaturze.

Jak zrobić chaczapuri z serem?

Do zrobienia chaczapuri będzie nam potrzebna : mąka, drożdże instant, lub świeże, woda, jajka i sery. Ja w moim przepisie użyłam : ser żółty, gorgonzola i feta, natomiast jeśli macie w domu tylko 1 rodzaj sera użyjcie 1 rodzaju. W kuchni czasem trzeba kombinować. W tym daniu żółtko powinno być zrobione na miękko, jednak ja wolę gdy żółtko jest ścięte. Taka wersja jest dla mnie smaczniejsza.

Jak długo piec chaczapuri adżarskie?

Ja piekę zawsze około 10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Natomiast ja piekę trochę dłużej, ponieważ wolę gdy żółtko jest ścięte. Jeśli ktoś woli wersję z żółtkiem na miękko, należy trochę szybciej wyciągnąć z piekarnika.

Ciasto drożdżowe wyrabiam około 5 minut, następnie dzielę na dwie równe części, kładę na talerzyku i zawijam folią spożywczą. Wkładam na minimum godzinę do lodówki.

Po wyrośnięciu ciasta, wyłożyć je na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta, obsypać serem tarkowanym. Najwięcej sera powinno być na brzegach. Następnie stopniowo rolować boki a końce zlepić. Formować na kształt łódeczki. Dodać pokruszoną fetę i gorgonzolę, najlepiej po bokach, tak aby zostało miejsce na jajko. Ostawić na około 10 minut w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem. Po 10 minutach w środek dodać po 1 jajku.

chaczipuri adżarskie

Zapraszam Was do zapoznania się z innymi moimi przepisami np. przepis na pizza na grubym cieście.

Życzę smacznego!

chaczapuri z serem

W Waszym wykonaniu.

Wykonanie – Pan Mariusz

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.