Szybki przepis na prosty chleb orkiszowy na drożdżach. Pomysł na ten smaczny chleb z mąki orkiszowej z ziarnami dostałam od mojej teściowej. Jest to jej sprawdzony przepis na domowy chleb z mąki orkiszowej z ziarnami. Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami. Domowy chleb z mąki orkiszowej na świeżych drożdżach z ziarnami jest bardzo dobry. A...

Szybki przepis na prosty chleb orkiszowy na drożdżach. Pomysł na ten smaczny chleb z mąki orkiszowej z ziarnami dostałam od mojej teściowej. Jest to jej sprawdzony przepis na domowy chleb z mąki orkiszowej z ziarnami.

Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami.

Domowy chleb z mąki orkiszowej na świeżych drożdżach z ziarnami jest bardzo dobry. A przepis jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Do wypieku chleba orkiszowego użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Jednak możesz użyć swoich ulubionych ziaren. Bardzo polecam ci ten przepis na chleb orkiszowy na drożdżach.

Czy chleb orkiszowy jest zdrowy?

Orkisz to bardzo zdrowe zboże, bo jest bogaty w mikro- i makroelementy między innymi: fosfor, żelazo i cynk. Oraz w witaminy grupy B,E,A i C. Orkisz reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera błonnik. Regularne spożywanie pieczywa orkiszowego może wspomóc nasz układ odpornościowy, usprawnić układ krążenia oraz ułatwić nam koncentracje. To tylko niektóre z zalet tego cudownego zboża. Pieczywo orkiszowe jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ jest bardzo sycące.

Dziś podam Ci przepis na zdrowy chleb orkiszowy z ziarnami!

Zapraszam na przepis!

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy na drożdżach. Przepis.

Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić chleb orkiszowy? Lub jak upiec chleb orkiszowy z ziarnami to jesteś w dobrym miejscu, ponieważ poniżej opiszę jak krok po kroku upiec chleb z mąki orkiszowej w piekarniku. Do wykonania domowego pieczywa potrzebujesz formę o wymiarach około 28/13 cm oraz dobrej jakości papier do pieczenia. Jednak lepsza będzie trochę węższa forma do pieczenia.

Składniki.

  • 1/2 kg maki orkiszowej typ 1850
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni

Ilość ziaren które podałam posłużyły mi do obsypania blaszki oraz wierzchu chleba, Jednak ziarna możesz też dodać do ciasta ( użyj około 6 łyżek ulubionych ziaren).

Wykonanie.

Przygotowanie chleba orkiszowego rozpocznij od wykonania zaczynu drożdżowego, ponieważ dzięki temu masz pewność czy drożdże pracują. W naczyniu umieść pokruszone drożdże, zasyp cukrem dodaj 100 letniej ml wody i 1 łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zaczyn powinien już być gotowy. Jednak jeśli zaczyn nie zacznie pracować musisz przygotować go jeszcze raz.

Resztę mąki umieść w większej misce wymieszaj z solą ( i ewentualnie ziarnami, jeśli chcesz je doać). Dodaj wyrośnięte drożdże, resztę wody i olej. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką ( 2-3 minuty) Gdy składniki się połączą przykryj ręcznikiem a następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto na chleb orkiszowy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i obsypaną 1 łyżką miksu ziaren. Uformuj wierzch. Najlepiej zrób to zwilżonymi dłońmi. Wierzch chleba obsyp resztą ziaren, następnie przykryj ręcznikiem odstaw jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni tryb góra dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Blaszkę z ciastem na chleb orkiszowy wstaw do piekarnia i piecz 30-40 minut.

Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Po około 5 minutach wyciągnij upieczony chleb. Odstaw na chwilę, wyciągnij z formy do pieczenia, usuń papier i przełóż swój chleb orkiszowy z ziarnami na kratkę.

Chleb orkiszowy

Życzę smacznego!

Chleb orkiszowy

Polecam Ci: pasta z awokado, idealny dodatek do kanapek oraz domowy chleb z ziarnami.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.