Chleb w jajku to najlepszy przepis na wykorzystanie starszego pieczywa. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację na weekend lub w tygodniu. To danie często na śniadanie robiła moja babcia. Jest to uniwersalny przepis, ponieważ możesz serwować takie tosty na słono i na słodko. Na obie wersje znajdą się zwolennicy, jednak ja wybieram wersję na...

Chleb w jajku to najlepszy przepis na wykorzystanie starszego pieczywa. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację na weekend lub w tygodniu. To danie często na śniadanie robiła moja babcia. Jest to uniwersalny przepis, ponieważ możesz serwować takie tosty na słono i na słodko. Na obie wersje znajdą się zwolennicy, jednak ja wybieram wersję na słodko z dżemem, czekoladą, syropem klonowym lub po prostu cukrem. Bardzo polecam Ci ten przepis!

Chleb w jajku na słodko.

Chleb smażony w jajku można serwować na dwa sposoby. Jeden z nich – mój ulubiony to chleb smażony w jajku na słodko. Najczęściej podaję go z ulubionym domowym dżemem. Natomiast mój narzeczony woli tosty francuskie na słono. Podaje je zawsze z ulubionym żółtym serem, wędliną, bekonem lub sadzonym jajkiem. Takie tosty smażone można też podawać ze świeżymi warzywami np. z pomidorem i ogórkiem lub owocami.

Zapraszam na przepis!

chleb w jajku

Chleb w jajku. Przepis.

Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie co zrobić z czerstwego pieczywa, lub jak wykorzystać starsze pieczywo, to ten przepis jest dla Ciebie. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, jednak musisz uważać aby nie przypalić chleba maczanego w jajku podczas smażenia.

Składniki.

  • 5-6 kromek chleba
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

wykonanie.

Przygotowanie chleba maczanego w jajku rozpocznij od dokładnego roztrzepania jajek. Najlepiej użyj jajek w rozmiarze L lub M. Jajka roztrzep za pomocą trzepaczki. Do jajek dodaj po szczypcie soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Kromki chleb mocz w jajku z jednej i drugiej strony. Następnie smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty na obie strony lub na złoty kolor. Użyj średniej mocy palnika, bo tosty łatwo jest przypalić. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Jednak użyj takiego, który jest przeznaczony do żywności. Podawaj ciepłe.

chleb w jajku

Życzę smacznego!

Polecam Ci: naleśniki, placuszki cytrynowe, placuszki z kaszy manny oraz tosty z serkiem waniliowym.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.