Idealny, ekspresowy chlebek bananowy, przepis który zawsze wychodzi. Pachnący chleb bananowy z masłem, który przygotujesz bardzo szybko, bez użycia miksera. Wszystkie składniki łączysz za pomocą widelca. Dojrzałe banany, masło cukier oraz kilka składników i masz cudowny, miękki chlebek, który z pewnością zasmakuje każdemu! Gorąco polecam!

Puszysty chlebek bananowy.

To zdecydowanie mój najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto bananowe, które jest niesamowicie proste oraz szybkie w wykonaniu. Zdrowy, miękki chleb bananowy, który pachnie przecudownie dzięki temu, że w składzie zawiera masło. Idealny pomył na śniadanie lub podwieczorek na słodko. Polecam zrobić dwie porcje, ponieważ zawsze znika w mgnieniu oka! Ten chleb bananowy uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Możesz go serwować z twarożkiem, dżemem lub czekoladą.

Chleb bananowy.

Ten przepis jest naprawdę bananie proty, ponieważ do wykonania tego chlebka bananowego nie potrzebujesz miksera. Wszystkie składniki łączysz za pomocą widelca bądź łyżki. W przepisie użyłam 1/2 szklanki cukru, natomiast jeśli wolisz słodsze wypieki możesz spokojnie dodać 3/4 szklanki.

Do wypieku chlebka bananowego użyj dojrzałych bananów. Najlepsze będą takie z lekkimi brązowymi przebarwieniami.

Chlebek bananowy to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie podobne jak chleb w jajku oraz tosty z serkiem waniliowym.

Chlebek bananowy możesz przechowywać szczelnie zamknięty 3-4 dni. Upieczony chlebek bananowy możesz również zamrozić.

Zapraszam na przepis!

chlebek bananowy

Chlebek bananowy.

Składniki.

  • banan 3 dojrzałe szt.
  • masło 1/3 kostki
  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki lub 3/4 szklanki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 szt.
  • ekstrakt waniliowy naturalny 1 łyżeczka
  • sól szczypta

Chlebek bananowy. Przepis.

Przygotowanie chlebka bananowego rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 170 stopni w trybie grzania góra dół, oraz wyłożenia formy papierem do pieczenia. Formę możesz też obficie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do pieczenia wykorzystałam formę do pieczenia o wymiarach 25/ 11 cm.

Masło roztop w rondelku i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Banany obierz ze skórki a następnie rozgnieć dokładnie widelcem na jednolitą gładką masę.

Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj sodę, sól ekstrakt waniliowy, cukier oraz roztrzepane jajko. Dokładnie połącz składniki. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Jednak nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 55 minut do 60 minut.

Przed końcem pieczenia konieczne wykonaj test suchego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 10 minutach wyciągnij chlebek bananowy z piekarnika.

Życzę smacznego!

chlebek bananowy

Napisz komentarz