Pyszny chlebek ziołowy rwany lub inaczej chlebek z ziołami na grilla ! Niezastąpiony przepis na dodatek do grilla! Bardzo pulchny, pachnący chlebek ze świeżymi ziołami oraz czosnkiem. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem oraz sałatkami lub też sosami. Myślę, że ten domowy chleb ziołowy zaskoczy wszystkich Twoich gości!

Zapraszam na przepis!

Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy rwany.

Składniki.

  • mąka pszenna 600 gram
  • woda 300 ml
  • drożdże świeże 40 gram
  • olej roślinny 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżeczki

Dodatkowo na masło czosnkowo-ziołowe

  • masło miękkie 100 gram
  • natka pietruszki 3 łyżki (liście)
  • bazylia świeża 2 łyżki(liście)
  • czosnek 3-4 ząbki
  • sól 1/2 łyżeczki

Chlebek ziołowy rwany.

Wykonanie.

Wykonanie chlebka ziołowego rozpocznij od przygotowania zaczynu ze świeżych drożdży. W wyższym naczyniu umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki oraz 150 ml wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Zwykle trwa to 10-15 minut.

Mąkę przesiej do dużej miski. Następnie dodaj sól, resztę wody, zaczyn oraz olej. Dokładnie połącz wszystkie składniki i przełóż na blat oprószony mąką. Dokładnie i dość długo wyrabiaj składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe musi być bardzo dobrze wyrobione! Umieść w natłuszczonej oliwą misce a następnie przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut. Ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W naczyniu umieść miękkie masło dodaj natkę pietruszki, bazylię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól. Następnie składniki dokładnie wymieszaj.

Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i zagnieć. Następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5 mm. Na cieście równomiernie rozprowadź przygotowane masło czosnkowo-ziołowe i pokrój w paski o szerokości około 5 cm.

Pocięte paski ciasta zawiń w harmonijkę, jak na zdjęciu. Następnie ułóż w tortownicy, przykryj ręcznikiem i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut na rumiany kolor.

Chlebek ziołowy

Życzę smacznego!

Chlebek ziołowy

Polecam również: sos czosnkowy, sos musztardowo-miodowy, sos algierski.

Chlebek ziołowy do odrywania.

Chlebek ziołowy, przepis ten doskonale pasuje na grilla ! Znika ze stołu w błyskawicznym tempie! Dlatego na większą liczbę osób zawszę szykuję dwie porcje domowego chlebka do odrywania 🙂 Domowy rwaniec drożdżowy lub też chleb ziołowy rwany to nie tylko doskonały dodatek do grilla ale również sprawdzi świetnie się na imprezę! Chlebek ziołowy rwany smakuje rewelacyjnie w połączeniu np. gulaszem. Możesz go również podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Polecam.

Chlebek ziołowy. Przepis.

Niezwykle smaczny chlebek ziołowy do odrywania z domowym masłem ziołowym z czosnkiem, natką pietruszki i bazylią. Uważam, że to połączenie jest rewelacyjne. Całość dopełnia aromatyczny, świeży czosnek, którego dodałam naprawdę sporo! Jeśli nie znasz tego przepisu do odrywania to koniecznie wypróbuj ten przepis na chlebek ziołowy do odrywania przy najbliższej okazji!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.