Szybki przepis na bardzo prosty w wykonaniu chłodnik litewski, który rewelacyjnie sprawdzi się jako danie obiadowe na upalne dni! Wegetariańska, bardzo pięknie wyglądająca zupa, ze sporą ilością świeżych i młodych warzyw. Lekki, fit obiad który szykuję wiosną oraz latem. Jeśli nie jadłeś nigdy chłodnika to koniecznie wypróbuj ten bardzo prosty przepis!

Chłodnik litewski z jajkiem.

Chłodnik litewski z jajkiem to spora dawka witamin, ponieważ przygotowuje się go ze świeżych warzyw. Jest to zdecydowanie moja ulubiona wiosenno- letnia zupa, bo jest bardzo lekka, a warzywa są idealnie chrupkie. Chłodnik litewski, w zależności od upodobań podać możesz z jajkiem ugotowanym na twardo, jajkiem sadzonym, gotowanymi ziemniakami z okrasą. W niektórych przepisach spotkać można chłodnik podany z awokado. Natomiast u mnie zawsze gości wersja chłodnika litewskiego z jajkiem ugotowanym na twardo. Jak zrobić chłodnik litewski?

Zapraszam na przepis!

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski. Przepis.

Przepis na chłodnik litewski jest bardzo prosty. Pyszna warzywna zupa serwowana na zimno. Żeby zrobić najlepszy chłodnik, potrzebne będą Ci dobrej jakości świeże warzywa, czyli rzodkiewka, ogórek gruntowy, botwina czosnek oraz zioła. Do zabielenia chłodnika wykorzystuję maślankę oraz jogurt. Natomiast świetnie sprawdzi się też kwaśna śmietana, zsiadłe mleko lub kefir.

Chłodnik litewski.

Składniki.

  • esencjonalny bulion warzywny 1/2 litra
  • botwinka 1 duży pęczek lub 2 małe
  • ogórki gruntowe 4 sztuki
  • rzodkiewka 1 pęczek 7-8 sztuk
  • czosnek 1 ząbek
  • koper 1/2 pęczka
  • szczypior 1/2 pęczka
  • jogurt naturalny gesty 250 gram
  • maślanka 500 ml
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet lub sok z cytryny 2 łyżki
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo do podania

Chłodnik litewski.

wykonanie.

Dokładnie umyj wszystkie warzywa.

Przygotowanie chłodnika litewskiego rozpocznij od podgrzania bulionu, a w miedzy czasie przygotuj buraczki. Odetnij liście z buraków. Buraczki obierz i pokrój w cienkie paski i dodaj do gotującego się bulionu i gotuj na wolnym ogniu 6-10 minut. Czyste liście wraz z łodygami posiekaj i dodaj do buraczków około 4 minuty przed końcem gotowania. Po tym czasie buraki powinny być al dente, jeśli wolisz miękkie buraki gotuj dłużej. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj ocet oraz cukier i wymieszaj. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Ogórki oraz rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek, szczypiorek oraz koper drobno posiekaj.

Jogurt naturalny wymieszaj z maślanką.

Do przestudzonego wywaru z botwinki dodaj ogórki, pokrojona rzodkiewkę, czosnek, szczypiorek, koper oraz jogurt wymieszany z maślanką. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą pieprzem oraz ewentualnie octem i cukrem do smaku.

Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony, ponieważ świetnie przechodzi wszystkimi smakami. Dlatego najlepiej umieść go na minimum 2 godziny w lodówce.

Chłodnik litewski

Życzę smacznego!

Polecam Ci także: zupa kalafiorowa, kapuśniak z młodej kapusty, zupa szczawiowa.

Chłodnik litewski

Napisz komentarz