Dziś prosta kuchnia regionalna czyli przepis na pańczkraut, lub inaczej śląska, najlepsza ciapkapusta. Tania, domowa kuchnia, tylko podstawowe składniki. Tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to zrób koniecznie, bo to smakuje obłędnie!

ciapkapusta

Ciapkapusta po śląsku

Chociaż to danie może wydawać się skomplikowane, wbrew pozorom to przepis na ciapkapusta – panczkraut jest bardzo prosty. To nic innego jak ugotowane, gniecione ziemniaki wmieszane z obgotowaną kiszoną kapustą, podsmażonym boczkiem i/ lub skwarkami, kiełbaską. Na śląsku tak przygotowany pańczkraut najczęściej podawany jest z wieprzowiną. A zwłaszcza ciapkapusta z żeberkami. Doskonale smakuje beż żadnych dodatków. Jeśli lubisz kiszoną kapustę, ziemniaki i boczek, to danie jest strzałem w 10.

Panczkraut ciapkapusta

Z danych dostępnych na stronie internetowej MRiRW, nazwa tego dania różni się w zależności od regionu. U nas to ciapkapusta. W innych regionach jest to pańćkraut, kartofelkraut, ciapkraut lub ciaper kapusta. W niektórych regionach dodaje się również fasolę. Ciapkapusta, jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

ciapkapusta

Ciapkapusta-przepis

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • kapusta kiszona 600 g
  • marchewka 1 szt. (opcjonalnie)
  • cebula 1 szt.
  • boczek wędzony 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek 1 łyżka
  • liście laurowe 2 szt.
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Marchewkę pokrój w kostkę, umieść w garnku. Następnie dodaj kapustę kiszoną, liście laurowe i zalej około 1/2 szklanki wody. Gotuj do momentu aż kapusta lekko zmięknie (będzie al’dente) Użyłam kiszonej kapusty, która miała już w składzie marchewkę, więc jeśli też takiej użyjesz, nie dodawaj już marchewki do gotowania. Gdy kapusta zmięknie odcedź

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Gdy się lekko wytopi dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Smaż do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj kapustę. Dopraw majerankiem i duś jeszcze 15-20 minut.

Ziemniaki, umyj, obierz, pokrój i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Następnie dodaj podsmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Następnie przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut i ciapkapusta gotowa!

Życzę smacznego!

ciapkapusta

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.