Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem mascarpone?
Najlepszy i sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z kremem mascarpone. Przepis na to ciasto dostałam od mojej Teściowej. Jest to bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe, bo wszystkie składniki łączy się za pomocą łyżki. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy. Nie jest to pracochłonne ciasto, jednak bardzo smaczne. Przed rozpoczęciem pieczenia, przeczytaj dokładnie opis, bo zawarłam w nim kilka szczegółów, które mogą być dla Ciebie istotne.
Jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe?
Ciasto czekoladowe przepis, który zawsze się udaje. Ciasto z mojego przepisu jest bardzo miękkie, wilgotne i delikatne. Jest to też idealne ciasto dla niespodziewanych gości, gdy Ci już są w drodze, bo robi się je bardzo szybko. W takim wypadku wystarczy, że posypiesz je cukrem pudrem. W takim wydaniu też będzie smakować rewelacyjnie! Aby zrobić ciasto czekoladowe będziesz potrzebować:
- mąkę
- kakao
- olej
- cukier
- cukier waniliowy
- sodę oczyszczoną
- powidła
- jajka
- mleko
- polewa czekoladowa
Lista zakupów jest bardzo krótka i pewnie większość z tych składników masz już w swojej lodówce.
Jak zrobić krem mascarpone?
Krem mascarpone przepis na ten krem jest rewelacyjny. Krem mascarpone sprawdza się też ciast i torów. Jest bardzo delikatny, śmietankowy i kremowy. Ten krem mascarpone jest idealny do bezy, jednak w przypadku bezy trzeba użyć większej ilości śmietanki. Najważniejsze w przygotowaniu kremu mascarpone jest to, aby składniki były bardzo dobrze schłodzone. Pamiętaj nigdy nie wyjmuj ich wcześniej z lodówki. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
- serek mascarpone
- śmietanka 30%
- śmietanfix (opcjonalnie)
- cukier puder
Zimną śmietankę ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodaj serek mascarpone, jednak mieszaj już na mniejszych obrotach miksera. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciepła śmietanka nie ubije się. Śmietanki nie możesz ubijać zbyt długo, bo powstanie z niej masło. W moim przepisie krem nie jest bardzo słodki- dla mnie idealny. Jeśli wolisz słodkie kremy dodaj więcej cukru pudru!
Jak długo piec ciasto czekoladwe?
Ciasto czekoladowe piekę około 45 minut, jednak czas pieczenia może się trochę skrócić lub wydłużyć. Jest to zależne od rodzaju piekarnika, ponieważ każdy piekarnik ma inną moc. Przy pieczeniu ciast najlepiej korzystaj z metody suchego patyczka, ponieważ dzięki temu masz pewność że ciasto nie będzie surowe. Pod koniec pieczenia nakłuj ciasto patyczkiem, jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika. Natomiast jeśli będzie mokry piecz dłużej. W ten sposób łatwiej Ci będzie wyczuć swój piekarnik. Ciasto czekoladowe piekę zawsze w temperaturze 180 stopni w trybie grzania góra, dół bez termoobiegu. Ciasto czekoladowe piekłam w blaszce o wymiarach 28/22 cm, jednak jeśli chcesz użyć dużo dużej blachy odpowiednio użyj większej ilości składników.
Czym przełożyć ciasto czekoladowe?
Równie dobrze smakuje to ciasto z innymi dodatkami, np. ciasto czekoladowe z:
- bananami
- borówkami
- jagodami
- czarną porzeczką
- gruszkami
- orzechami
- serkiem
- kremem budyniowym
- czekoladą
- konfiturą
- galaretką
- bitą śmietaną
Wszystkie te produkty doskonale się sprawdzą w tym cieście czekoladowym. Możesz dowolnie łączyć dodatki, ponieważ to ciasto jest uniwersalne. Jednak u mnie dziś wersja z kremem mascarpone, konfiturą z borówek i polewą czekoladową.
Zapraszam na przepis!
Składniki najlepiej wymieszaj łyżką. Do pieczenia użyłam blachy o wymiarach 28/22 cm. Jednak możesz też użyć trochę większej blachy.
Lubisz domowe wypieki?
Polecam Ci przepis na jabłecznik, ciasto drożdżowe oraz murzynek. Te ciasta to moje sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.