Ciasto drożdżowe z Brzoskwiniami- Przepis
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami jest prostym w wykonaniu ciastem natomiast dość czasochłonnym. Przepis na najlepsze ciasto dostałam od mojego brata, który z powołania jest piekarzem- cukiernikiem. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Drożdżak wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ musi wyrosnąć, jednak myślę że warto jest poczekać. Podchodziłabym sceptycznie do przepisów, w których drożdżówka nie wymaga wyrastania oraz wyrabiania. Im dłużej ciasto jest przez nas wyrabiane tym jest smaczniejsze.
jak zrobić najlepsze ciasto drożowe?
Najlepsza drożdżówka jest delikatna , puszysta pachnąca masłem. Ja do pieczenia drożdżówki z brzoskwiniami zawsze używam prawdziwego masła – 82 procent, natomiast nie polecam używania margaryny. Mi wersja z margaryną nie smakuje. Do ciasta dodaję tylko i wyłącznie żółtka jaj- bez białka, dzięki temu, na drugi dzień ciasto nie będzie czerstwe. Do tego ciasta drożdżowego możemy wykorzystać praktycznie wszystkie owoce. Latem takie ciasto zawsze piekę z owocami sezonowymi np. truskawkami, malinami, porzeczkami, śliwkami czy rabarbarem. Uważam że, każdej wersji jest pyszne! Zimą natomiast używam owoców w puszce lub mrożonych. Ważne jest też, aby wszystkie produkty, których będziemy używać do pieczenia ciasta były w temperaturze pokojowej.
Jak długo piec ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe piecze się 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może się wydłużyć o 5-10 minut. Zależne jest to od mocy piekarnika. W trakcie pieczenia ciasta nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika.
Zapraszam na mój przepis!
Zaczyn na ciasto drożdżowe odstawiamy w cieple miejsce i przykrywamy ręcznikiem na około 10 minut.
Po wyłożeniu ciasta na blaszkę, musimy je odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut i przykryć ręcznikiem.
Zapraszam Was też na inne moje przepisy, które znajdują się na blogu. Szczególnie polecam Wam przepis na pączki z piekarnika.
Ciasta drożdżowego nie można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika. Piekarnik musimy uchylić aby temperatura stopniowo spadała. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasto wtedy nie opadnie.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.