Składniki

100 gram masła + 100 gram na kruszonkę
200 ml ciepłego mleka
50 gram świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru + 1/2 szklanki na kruszonkę
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka na kruszonkę
3 żółtka jaj
5 połówek brzoskwini w puszce

Sposób przygotwania

1.100 gram masła rozpuścić w rondelku i przestudzić.
2.Zrobić zaczyn drożdżowy.
3.Mąkę przesiać do rozczynu z drożdży i wymieszać, Następnie dodać cukry, żółtka jaj, przestudzone masło i wszystko dokładnie wyrobić. Można użyć do tego miksera. Ciasto wyrabiać trzeba około 10 minut. Ciasto drożdżowe jest dość rzadkie i klejące. ale nie powinno ,, pływać.
4.Każdą połówkę brzoskwiń przekroić na 3 części.
5.Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie rozłożyć równomiernie na cieście. Na koniec posypać kruszonką, odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem.
6.Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut w trybie góra dół. Czas pieczenia może się wydłużyć
7.Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika. Należy uchylić drzwiczki, aby temperatura powoli spadała.
Ciasto drożdżowe z Brzoskwiniami- Przepis

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami jest prostym w wykonaniu ciastem natomiast dość czasochłonnym. Przepis na najlepsze ciasto dostałam od mojego brata, który z powołania jest piekarzem- cukiernikiem. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Drożdżak wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ musi wyrosnąć, jednak myślę że warto jest poczekać. Podchodziłabym sceptycznie do przepisów, w których drożdżówka nie wymaga wyrastania oraz wyrabiania. Im dłużej ciasto jest przez nas wyrabiane tym jest smaczniejsze.

jak zrobić najlepsze ciasto drożowe?

Najlepsza drożdżówka jest delikatna , puszysta pachnąca masłem. Ja do pieczenia drożdżówki z brzoskwiniami zawsze używam prawdziwego masła – 82 procent, natomiast nie polecam używania margaryny. Mi wersja z margaryną nie smakuje. Do ciasta dodaję tylko i wyłącznie żółtka jaj- bez białka, dzięki temu, na drugi dzień ciasto nie będzie czerstwe. Do tego ciasta drożdżowego możemy wykorzystać praktycznie wszystkie owoce. Latem takie ciasto zawsze piekę z owocami sezonowymi np. truskawkami, malinami, porzeczkami, śliwkami czy rabarbarem. Uważam że, każdej wersji jest pyszne! Zimą natomiast używam owoców w puszce lub mrożonych. Ważne jest też, aby wszystkie produkty, których będziemy używać do pieczenia ciasta były w temperaturze pokojowej.

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe piecze się 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może się wydłużyć o 5-10 minut. Zależne jest to od mocy piekarnika. W trakcie pieczenia ciasta nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika.

Zapraszam na mój przepis!

Zaczyn na ciasto drożdżowe odstawiamy w cieple miejsce i przykrywamy ręcznikiem na około 10 minut.

Kruszonkę na ciasto najlepiej wyrabiać dłońmi.

Po wyłożeniu ciasta na blaszkę, musimy je odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut i przykryć ręcznikiem.

Zapraszam Was też na inne moje przepisy, które znajdują się na blogu. Szczególnie polecam Wam przepis na pączki z piekarnika.

Ciasta drożdżowego nie można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika. Piekarnik musimy uchylić aby temperatura stopniowo spadała. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasto wtedy nie opadnie.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz