Moje ulubione letnie ciasto drożdżowe ze świeżymi porzeczkami i kruszonką. Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, więc możesz również użyć innych ulubionych owoców. Ciasto drożdżowe szykuję zazwyczaj latem, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Przepis w wykonaniu jest bardzo prosty, ale dość czasochłonny. Ciasto drożdżowe trzeba długo, oraz dobrze wyrobić dzięki czemu jest puszyste i pulchne. Zapraszam...

Moje ulubione letnie ciasto drożdżowe ze świeżymi porzeczkami i kruszonką. Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, więc możesz również użyć innych ulubionych owoców. Ciasto drożdżowe szykuję zazwyczaj latem, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Przepis w wykonaniu jest bardzo prosty, ale dość czasochłonny. Ciasto drożdżowe trzeba długo, oraz dobrze wyrobić dzięki czemu jest puszyste i pulchne.

Zapraszam na przepis!

Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Ciasto drożdżowe z porzeczkami.

Składniki.

  • mąka pszenna 600 gram oraz niewielka ilość do podsypania
  • masło 150 gram plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
  • żółtka jaj 6 szt
  • cukier 100 gram
  • sól szczypta
  • czerwone porzeczki 2 szklanki

Składniki na zaczyn drożdżowy

  • mleko 1 szklanka
  • drożdże 50 gram
  • mąka 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka

Składniki na kruszonkę

  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 1/2 kostki

Szklanka ma pojemność 200 ml.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami. Przepis.

Wykonanie.

Z podanego przepisu otrzymasz dużą blachę ciasta drożdżowego z porzeczkami.

Przygotowanie ciasta drożdżowego z porzeczkami rozpocznij od przygotowania zaczynu z drożdży, mąki, mleka oraz cukru. Mleko lekko podgrzej ( powinno być letnie około 37 stopni). Następnie dodaj pokruszone świeże drożdże, mąkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Zwykle trwa to 10-15 minut. Jeśli drożdże nie zaczęły pracować przygotuj zaczyn jeszcze raz.

W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka jaj, cukier, zaczyn drożdżowy oraz przestudzone masło. Bardzo dobrze wyrób ciasto, do momentu aż będzie odchodzić od dłoni.

W zależności od tego jakiej wielości jajek użyłeś, gdyby ciasto po długim wyrabianiu było ,,luźne” dodaj odrobinę więcej mąki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie umieść w formie do pieczenia. Przykryj ręcznikiem, odstaw w ciepłe miejsce i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut lub nieco dłużej.

Na stolnicy umieść mąkę, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Dokładnie połącz składniki dłońmi. Kruszonka ma mieć formę nielepkich grudek.

Wyrośnięte ciasto posmaruj niewielką ilością roztopionego masła. Następnie równomiernie rozprowadź czerwoną porzeczkę, a na niej kruszonkę.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką piecz w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 35 minut.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką.

Pyszne ciasto drożdżowe z porzeczkami, przepis ten to zdecydowanie mój ulubiony! Takie ciasto drożdżowe z porzeczek możesz również zrobić z mrożonych porzeczek, lecz pamiętaj, aby wcześniej je rozmrozić. Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, więc możesz w nim wykorzystać dowolne ulubione owoce np. truskawki. Polecam ci również przepis na bułeczki z budyniem i rodzynkami. ciasto jogurtowe z truskawkowe.

Ciasto drożdżowe z porzeczek.

Super szybkie ciasto drożdżowe z porzeczkami, które smakuje rewelacyjnie ze szklanką mleka! Słodkie, kwaśne po prostu pyszne! Najlepszy pomysł na letni placek z porzeczkami, dlatego zapraszam do przygotowań!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.