Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami, które zawsze wychodzi. Szybki i niezawodny przepis! Miękkie i wilgotne ciasto z truskawkami na jogurcie! Idealne na niespodziewanych gości, ale i nie tylko. Doskonale sprawdzi się także do niedzielnej kawy. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu! Wypróbuj już dziś!

Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami
Doskonały przepis na ciasto jogurtowe, które możesz zrobić bez użycia miksera! Spokojnie możesz wykorzystać ulubione owoce sezonowe! Dziś u mnie propozycja na wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami. Koniecznie sprawdź również inne moje wypieki: Sernik pod kokosową pierzynką, Ciasto drożdżowe z porzeczkami, Ciasto z truskawkami i galaretką, Ciasto z jabłkami na oleju.
Aby zrobić to pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami, potrzebujesz tylko kilku składników. Zapewne masz już je w swojej spiżarni!
Taki placek jogurtowy z truskawkami smakuje doskonale oprószony cukrem pudrem oraz z dodatkiem lodów lub bitej śmietany!
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ale też bardzo łatwo jest je zepsuć! Najważniejsza zasada! Najpierw mieszamy składniki mokre z cukrem, a następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. A następnie mieszamy już tylko i wyłącznie łyżką! Składniki mają się jedynie połączyć! Nie mieszamy zbyt długo;) Jak zrobić najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami?
Zapraszam na przepis!

Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis
Składniki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
- truskawki około 500 g
- mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( z brzuszkiem)
- cukier 1 szklanka
- olej 1/2 szklanki
- jajka duże 2 szt.
- skórka oraz sok z 1 cytryny
- jogurt naturalny 1 szklanka
- naturalny ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- sól szczypta
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z truskawek usuń szypułki i 1/3 pokrój na ćwiartki, a resztę na pół.
Cukier, oraz resztę mokrych składników (jogurt naturalny, olej, sok i skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy, jajka) umieść w misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj do reszty składników i wymieszaj, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, ale takie właśnie ma być:)
Połowę ciasta przełóż do formy. Rozłóż równomiernie 1/3 truskawek. Przełóż resztę ciasta, wyrównaj wierzch i rozłóż równomiernie resztę truskawek.
Piecz około 50 minut (tryb góra dół) , lub dłużej do suchego patyczka. Gdyby czas pieczenia się wydłużył, przykryj ciasto folią aluminiową.
Wyjmij ciasto jogurtowe z truskawkami z piekarnika, a następnie odstaw na 15 minut. Wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.

Oczywiście czas pieczenia zależny jest od mocy piekarnika.
Na zdjęciu ciasto jeszcze ciepłe:)
Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.