Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami, które zawsze wychodzi. Szybki i niezawodny przepis! Miękkie i wilgotne ciasto z truskawkami na jogurcie! Idealne na niespodziewanych gości, ale i nie tylko. Doskonale sprawdzi się także do niedzielnej kawy. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu! Wypróbuj już dziś!

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami

Doskonały przepis na ciasto jogurtowe, które możesz zrobić bez użycia miksera! Spokojnie możesz wykorzystać ulubione owoce sezonowe! Dziś u mnie propozycja na wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami. Koniecznie sprawdź również inne moje wypieki: Sernik pod kokosową pierzynką, Ciasto drożdżowe z porzeczkami, Ciasto z truskawkami i galaretką, Ciasto z jabłkami na oleju.

Aby zrobić to pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami, potrzebujesz tylko kilku składników. Zapewne masz już je w swojej spiżarni!

Taki placek jogurtowy z truskawkami smakuje doskonale oprószony cukrem pudrem oraz z dodatkiem lodów lub bitej śmietany!

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ale też bardzo łatwo jest je zepsuć! Najważniejsza zasada! Najpierw mieszamy składniki mokre z cukrem, a następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. A następnie mieszamy już tylko i wyłącznie łyżką! Składniki mają się jedynie połączyć! Nie mieszamy zbyt długo;) Jak zrobić najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami?

Zapraszam na przepis!

Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis

Składniki

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • truskawki około 500 g
  • mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( z brzuszkiem)
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • jajka duże 2 szt.
  • skórka oraz sok z 1 cytryny
  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • naturalny ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Z truskawek usuń szypułki i 1/3 pokrój na ćwiartki, a resztę na pół.

Cukier, oraz resztę mokrych składników (jogurt naturalny, olej, sok i skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy, jajka) umieść w misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj do reszty składników i wymieszaj, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, ale takie właśnie ma być:)

Połowę ciasta przełóż do formy. Rozłóż równomiernie 1/3 truskawek. Przełóż resztę ciasta, wyrównaj wierzch i rozłóż równomiernie resztę truskawek.

Piecz około 50 minut (tryb góra dół) , lub dłużej do suchego patyczka. Gdyby czas pieczenia się wydłużył, przykryj ciasto folią aluminiową.

Wyjmij ciasto jogurtowe z truskawkami z piekarnika, a następnie odstaw na 15 minut. Wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.

Oczywiście czas pieczenia zależny jest od mocy piekarnika.

Na zdjęciu ciasto jeszcze ciepłe:)

Życzę smacznego!

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Napisz komentarz