Ciasto kokosowe bez pieczenia to świetny przepis na łatwe w wykonaniu ciasto z herbatników kajmaku i kaszy manny. Bardzo proste, tanie i łatwo dostępne składniki. To szybkie i proste w zrobieniu ciasto bez pieczenia nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole. Idealny pomysł na szybkie ciasto komunijne. Jeśli lubisz kokos, kajmak i bitą śmietanę, to ten przepis jest dla Ciebie! To prawdziwa bomba kaloryczna, ale czasami można sobie pozwolić na takie cudo. Bardzo polecam!

Ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnich.

Herbatniki genialnie sprawdzają się we wszystkich ciastach bez pieczenia. Ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnich jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. A co najważniejsze zawsze wychodzi! Takie ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszą manną sprawdzi się na różnego rodzaju okazje np. imieniny, urodziny, komunię lub chrzciny. Jednak to też wspaniały pomysł na weekendowy deser. Myślę, że takie ciasto kokosowe z kajmakiem zasmakuje każdemu. Wszystkie składniki użyte w tym cieście doskonale do siebie pasują i idealnie współgrają. Do zrobienia tego ciasta kokosowego wykorzystałam herbatniki, natomiast takie ciasto kokosowe bez pieczenia można zrobić też na krakersach. Wybór pozostawiam Tobie.

Ciasto kokosowe bez pieczenia przepis.

Ciasto kokosowe z kajmakiem, przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. A co najważniejsze to ciasto bez pieczenia! Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać ciasto kokosowe bez pieczenia. W przepisie użyłam gotowy kajmak w puszce. Możesz też użyć słodzone mleko skondensowane. Jednak pamiętaj, że mleko skondensowane trzeba gotować 2 godziny aby otrzymać kajmak. Do zrobienia ciasta kokosowego bez pieczenia użyłam formy o wymiarach 25/25 cm z odpinaną obręczą. Będziesz potrzebować również folię spożywczą lub aluminiową do wyłożenia formy.

Zapraszam na przepis!

ciasto kokosowe bez pieczenia

Składniki.

  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • około 400 gram herbatników
  • 500 ml mleka
  • 150 gram masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder

Wykonanie.

Zagotuj 500 ml mleka dodaj kaszę manną oraz 100 gram wiórek kokosowych. Mieszaj i gotuj do momentu aż zgęstnieje Następnie odstaw do przestygnięcia.

Jeśli kajmak którego użyjesz jest bardzo gęsty (ja użyłam dość gęstego!) dodaj do niego około 50 ml śmietanki 30 procentowej i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu łatwiej jest rozprowadzić kajmak na warstwie ciastek.

Ważne. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, kajmak możesz utrzeć ze 100 gramami miękkiego masła.

150 gram masła utrzyj z 2 łyżkami cukru pudu. Cały czas ucierając dodawaj przestudzoną kasze manną. Ucieraj aż powstanie jednolita masa.

Formę wyłóż folią. Następnie ułóż warstwę herbatników. Rozprowadź równomiernie kajmak. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników. Kolejno krem mleczno -maślany z kokosem i warstwa herbatników. Umieść na około 1 godzinę w lodówce.

Żelatynę namocz w 1/2 szklanki mleka, podgrzej lecz nie doprowadź do wrzenia. Dokładnie rozpuść żelatynę w mleku. Zostaw do przestygnięcia jednak uważaj aby nie powstały grudki.

Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder według uznania ( u mnie około 2 łyżki). Następnie dodaj partiami przestudzoną żelatynę. Rozprowadź równomiernie na warstwie herbatników i posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Następnie umieść ciasto kokosowe bez pieczenia w lodówce minimum na 2 godziny.

ciasto kokosowe bez pieczenia

Życzę smacznego!

ciasto kokosowe bez pieczenia

Polecam Ci : sernik królewski, ciasto straciatella bez pieczenia.

Przepis pochodzi ze strony dieta moja pasja.

Napisz komentarz