Ciasto pijana śliwka bez pieczenia. Przepis na ciasto ze śliwkami na biszkoptach. Placek ze śliwkami suszonymi dla dorosłych z rumem. Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na imprezę, karnawał, lub do niedzielnej kawy. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto pijana śliwka bez pieczenia na biszkoptach, które zawsze wychodzi!

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Ciasto pijana śliwka z bitą śmietaną

Wyśmienite ciasto z kremem na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem mleka w proszku! Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to zdecydowanie deser dla dorosłych!

Jeśli szukasz przepisów na ciasta bez pieczenia koniecznie wypróbuj: Ciasto kokosowe bez pieczenia, Ciasto Filadelfia, Ciasto shrek i Ciasto Fiona.

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia- przepis

Składniki

  • biszkopty podłużne około 300 g
  • suszone śliwki 300g
  • rum 200 ml.
  • czekolada deserowa 50 g
  • czekolada biała 50 g
  • mleko 6 łyżek
  • masło 2 łyżki

krem:

  • śmietanka 30 % schłodzona 500 ml
  • mleko w proszku 1 szklanka
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 2-3 łyżki

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wykonanie

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, zalej rumem i odstaw na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Co jakiś czas przemieszaj śliwki, dzięki czemu lepiej wchłoną alkohol.

Formę o wymiarach 25/25 cm wyłóż folią spożywczą. Śliwki odciśnij przełóż do innego naczynia. Biszkopty maczaj w rumie ze śliwek, a następnie ułóż w formie. W razie potrzeby do rumu dolej odrobinę wody.

Żelatynę przesyp do rondelka, zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut, a następnie podgrzej i odstaw do lekkiego wystudzenia. Uważaj aby nie zagotować żelatyny.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier puder, mleko w proszku i dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie szybkim ruchem dodaj żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj mikserem. Jeśli masa wyda ci się mało słodka, dodaj więcej cukru.

3/4 masy rozprowadź równomiernie na biszkoptach. Do reszty dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Na śmietankowej masie ponownie ułóż zamoczone w rumie biszkopty, a następnie wyłóż kakaową warstwę i wyrównaj wierzch.

Na kakaowej warstwie ułóż śliwki, a następnie umieść w lodówce.

Dwóch rondelkach rozpuść czekolady, dodaj po 1 łyżce masła i po 3 łyżki mleka. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Rozprowadź obie polewy na śliwkach, a następnie ciasto pijana śliwka bez pieczenia przykryj folią spożywczą i odstaw najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.