Ciasto pijana śliwka bez pieczenia. Przepis na ciasto ze śliwkami na biszkoptach. Placek ze śliwkami suszonymi dla dorosłych z rumem. Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na imprezę, karnawał, lub do niedzielnej kawy. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto pijana śliwka bez pieczenia na biszkoptach, które zawsze wychodzi!
Ciasto pijana śliwka z bitą śmietaną
Wyśmienite ciasto z kremem na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem mleka w proszku! Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to zdecydowanie deser dla dorosłych!
Jeśli szukasz przepisów na ciasta bez pieczenia koniecznie wypróbuj: Ciasto kokosowe bez pieczenia, Ciasto Filadelfia, Ciasto shrek i Ciasto Fiona.
Ciasto pijana śliwka bez pieczenia- przepis
Składniki
- biszkopty podłużne około 300 g
- suszone śliwki 300g
- rum 200 ml.
- czekolada deserowa 50 g
- czekolada biała 50 g
- mleko 6 łyżek
- masło 2 łyżki
krem:
- śmietanka 30 % schłodzona 500 ml
- mleko w proszku 1 szklanka
- żelatyna 2 łyżeczki
- mleko 1/2 szklanki
- kakao 1 łyżka
- cukier puder 2-3 łyżki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wykonanie
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, zalej rumem i odstaw na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Co jakiś czas przemieszaj śliwki, dzięki czemu lepiej wchłoną alkohol.
Formę o wymiarach 25/25 cm wyłóż folią spożywczą. Śliwki odciśnij przełóż do innego naczynia. Biszkopty maczaj w rumie ze śliwek, a następnie ułóż w formie. W razie potrzeby do rumu dolej odrobinę wody.
Żelatynę przesyp do rondelka, zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut, a następnie podgrzej i odstaw do lekkiego wystudzenia. Uważaj aby nie zagotować żelatyny.
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier puder, mleko w proszku i dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie szybkim ruchem dodaj żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj mikserem. Jeśli masa wyda ci się mało słodka, dodaj więcej cukru.
3/4 masy rozprowadź równomiernie na biszkoptach. Do reszty dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Na śmietankowej masie ponownie ułóż zamoczone w rumie biszkopty, a następnie wyłóż kakaową warstwę i wyrównaj wierzch.
Na kakaowej warstwie ułóż śliwki, a następnie umieść w lodówce.
Dwóch rondelkach rozpuść czekolady, dodaj po 1 łyżce masła i po 3 łyżki mleka. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Rozprowadź obie polewy na śliwkach, a następnie ciasto pijana śliwka bez pieczenia przykryj folią spożywczą i odstaw najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.