Moje ulubione ciasto shrek na biszkopcie. Sprawdzony przepis, który robię kilka razy w roku.

Uwielbiam wszystkie ciasta z galaretką. Są bardzo smaczne i możne je wykonać również bez pieczenia. Jeśli nie lubisz piec biszkoptów i chcesz zrobić ciasto shrek bez pieczenia wystarczy, że spód wyłożysz biszkoptami. Szczerze mówiąc sama często też sięgam po takie rozwiązanie.

Miałam ogromny problem z zakupem podstawowego składnika na ciasto shrek, czyli zielonego pysia. Dlatego wykorzystałam inny napój przecierowy. Zamiast pysia użyłam napój tymbark zielony banan. Myślę, że spokojnie też możesz użyć zielone frugo.

Ciasto shrek z delicjami

Jak pewnie pamiętacie z bajki Shrek ma warstwy, tak samo i jak i nasze ciasto.

Ciasto zielone jak shrek to kilka pysznych warstw. Miękki i puszty biszkopt, warstwa budyniu, delicje szampańskie, bita śmietana i ostatnia warstwa zielonej galaretki. Bardzo smaczne połączenie.

Ciasto shrek w przygotowaniu wydaje się dość skomplikowane. Jednak wcale takie nie jest. Przepis jest bardzo prosty.

Inne proste przepisy na ciasta: Ciasto z truskawkami i galaretką,Jabłecznik bez pieczenia, Sernik bez pieczenia z białą czekoladą.

Zapraszam na przepis!

ciasto shrek

Ciasto shrek- przepis

Składniki

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Biszkopt

  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa budyniowa

  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 3 saszetki
  • napój przecierowy zielony np. pysio, kubuś, tymbark zielony banan ok. 1 litr
  • cukier 1-2 łyżki

masa śmietanowa

  • śmietanka 30 % 400 ml
  • galaretka zielona np. agrestowa, kiwi itp. 1 szt.

oraz

  • delicje szampańskie o ulubionym smaku u mnie pomarańczowe, 1 i 1/2 małego opakowania (16 ciasteczek)
  • galaretka zielona 2 szt.

Ciasto shrek, jak zrobić?

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Spód formy o wymiarach 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj rantów tłuszczem.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier. Gdy białka będą już dobrze ubite dodaj żółtka. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj bardzo delikatnie łopatką, tak aby pulchna masa nie opadła. Składniki mają się połączyć.

Piecz 20-30 minut tryb góra dół, środkowa pólka. Aby sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony, wykorzystaj metodę suchego patyczka.

W 1,5 szklanki zielonego napoju rozrób budynie dodaj cukier i ugotuj w pozostałym napoju. Następnie rozprowadź na przestudzonym biszkopcie. Jeśli biszkopt wyszedł nierówny, możesz go obrócić na drugą stronę.

Odstaw do momentu, aż masa całkowicie wystygnie. Następnie ułóż delicje.

1 galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Gdy galaretka będzie już chłodna, ale nie tężejąca zacznij ubijać śmietankę.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj na bardzo wolnych obrotach miksera. Rozprowadź równomiernie na delicjach i umieść w lodówce.

Jeśli chcesz dodatkowo użyć owoców, nic nie stoi na przeszkodzie. Polecam banany lub kiwi. Wystarczy, że pokroisz je w plasterki i ułożysz na warstwie śmietanowej. A następnie zalejesz galaretką.

Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 800 ml. wody odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, rozprowadź na warstwie śmietanowej. Ciasto shrek na biszkopcie mieść na całą noc w lodówce.

Życzę smacznego!

ciasto shrek

Napisz komentarz