Przepis na szybkie ciasto straciatella bez pieczenia. Proste w wykonaniu ciasto na zimno z bitą śmietaną, czekoladą oraz kremowym serkiem. Kremowy i delikatny sernik straciatella bez pieczenia.

Ciasto straciatella bez pieczenia

Ciasto straciatella bez pieczenia

Prosty przepis na ciasto na zimno. Bez użycia piekarnika. A co za tym idzie? Bez ryzyka zakalca! Takie ciasta lubię najbardziej bo zawsze wychodzą, podobnie jak sernik z białą czekoladą, jabłecznik bez pieczenia. Ciasto straciatella to też świetna opcja dla osób, które mają problem z piekarnikiem.

Raczej nie da się go zepsuć. Jedyne na co musisz uważać to aby nie przebić śmietany, bo wyjdzie Ci masło.

ciasto straciatella

Ciasto straciatella-przepis

składniki.

Masa

  • śmietanka 30 % 600 ml
  • serek kremowy philadelphia 250 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • żelatyna 20 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • mleko około 100 ml

Spód

  • herbatniki 120 g
  • masło 80 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 18 % 1-2 łyżki

Ciasto straciatella, jak zrobić?

Herbatniki rozdrobnij w blenderze. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i kakao, dokładnie wymieszaj. Uważaj aby nie zagotować. Dodaj do pokruszonych herbatników. Następnie dodaj śmietanę i połącz składniki. Ciasto powinno być plastyczne, w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej śmietany.

Spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i umieść w lodówce.

Mleko zagotuj w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, ale w temperaturze pokojowej. Pilnuj jej bo dość szybko tężeje 🙂

W między czasie śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty serek kremowy partiami oraz startą mleczną czekoladę. Następnie spróbuj masę w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.

Żelatyna powinna być przestudzona, ale nie tężejąca. Do żelatyny dodaj 3 łyżki masy śmietanowej, dokładnie, szybko i energicznie wymieszaj. Następnie szybkim ruchem dodaj całość do masy śmietanowej. Ubijaj na wolnych obrotach całość jeszcze chwilę.

Masę śmietanową przełóż do tortownicy. Następnie wyrównaj wierzch, posyp startą gorzką czekoladą (lub mleczną, jak wolisz). Ciasto straciatella umieść w lodówce na minimum 2 godziny.

ciasto straciatella

Życzę smacznego!

ciasto straciatella

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.