Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami z puszki i galaretką! Bardzo proste w przygotowaniu ciasto na zimno z musem brzoskwiniowym, galaretką i masą śmietankową! Na spodzie z biszkoptów! Idealnie ciasto, które sprawdzi się na weekend! Jeśli lubisz brzoskwinie, bitą śmietanę i galaretkę, to ten przepis jest dla Ciebie!

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką bez pieczenia

Szybkie ciasto z brzoskwiniami i galaretką bez pieczenia. Bardzo lubię ciasta z galaretką, zarówno te bez pieczenia, jak i te na biszkopcie. Takie ciasta warstwowe są bardzo łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze bez ryzyka zakalca i nie potrzebujesz piekarnika!

Brzoskwinie w puszce genialnie sprawdzają się do deserów i ciast. Wypróbuj mój ulubiony sernik z brzoskwiniami w puszcze.

Koniecznie sprawdź też inne przepisy: ciasto Fiona, ciasto Shrek, jabłecznik bez pieczenia, ciasto z truskawkami.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką-przepis

Składniki na ciasto z brzoskwiniami z puszki

Masa śmietanowa

  • śmietanka 30 % 400 ml
  • jogurt grecki 300 g
  • cukier puder do smaku
  • żelatyna 2 łyżki
  • mleko 4-5 łyżek

Masa brzoskwiniowa

  • brzoskwinie w puszce 820 g
  • galaretka brzoskwiniowa 2 szt.
  • woda 400 ml

oraz

  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
  • biszkopty 15 szt.

Wykonanie

Formę o wymiarach 28/20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie formy ułóż biszkopty.

Żelatynę umieść w rondelku, zalej mlekiem i dostaw do momentu, aż napęcznieje. Następnie podgrzej, ale uważaj aby jej nie zagotować. Mieszaj do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści Następnie odstaw na kilka minut aby lekko przestygła.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj jogurt, cukier puder do smaku dokładnie wymieszaj.

Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy śmietanowej, szybko i energicznie wymieszaj. Następnie jednym, szybkim ruchem przelej do masy śmietanowej i ponownie szybko wymieszaj (najlepiej mikserem).

Masę śmietanową rozprowadź na biszkoptach, a następnie wyrównaj wierzch i umieść w lodówce.

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Brzoskwinie odsącz z zalewy, zblenduj i wymieszaj z rozpuszczonymi galaretkami. Następnie odstaw do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć (może to potrwać kilka godzin) przełóż na masę śmietanową.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 400 ml gorącej wody. Odstaw do przestudzenia. Gdy zacznie tężeć rozprowadź na masie brzoskwiniowej.

Następnie gotowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz