Sezon na śliwki w pełni, więc dziś u mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami i budyniem. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na pyszny placek ze śliwkami i budyniem, który przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki. Do ciasta ze śliwkami i budyniem wybierz dojrzałe, słodkie śliwki. Praktycznie każdy rodzaj śliwek sprawdzi się w...

Sezon na śliwki w pełni, więc dziś u mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami i budyniem. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na pyszny placek ze śliwkami i budyniem, który przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki.

Do ciasta ze śliwkami i budyniem wybierz dojrzałe, słodkie śliwki. Praktycznie każdy rodzaj śliwek sprawdzi się w tym cieście. Ja akurat użyłam śliwek węgierek z mojego sadu.

To znakomite ciasto ze śliwkami i budyniem na każdą okazję, natomiast u mnie najczęściej gości późnym latem lub wczesną jesienią.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, śliwki równie dobrze możesz zastąpić innymi owocami. Dlatego świetnie sprawdzą się tez jabłka, maliny, truskawki lub gruszki. Polecam Ci również sprawdzić przepis na ciasto drożdżowe oraz ciasto ze śliwkami na oleju.

To ciasto ze śliwkami i budyniem robi się bardzo szybko, dlatego to idealne ciasto dla niespodziewanych gości. Jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem?

Zapraszam na przepis!

ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • mąka 1 szklanka
  • kasza manna 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanki plus dodatkowa ilość do posypania śliwek
  • masło zimne 150 g
  • jajko 1 szt
  • aromat waniliowy 2-3 krople
  • sól
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • śliwki około 500 g

Masa budyniowa

  • mleko 600 ml
  • budyń 2 szt.
  • masło 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

Mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier, jajko, szczyptę soli, masło, aromat waniliowy umieść w misce a następnie zmiksuj. Ciasto będzie sypkie.

Spod tortownicy o wymiarach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzeg wysmaruj masłem. 3/4 ciasta umieść na dnie tortownicy i lekko ugnieć. Ułóż część przekrojonych śliwek skórką do dołu.

Budyń ugotuj według instrukcji poddanej na opakowaniu, lecz w mniejszej ilości mleka. Do mleka dodaj również masło. Następnie gorący budyń rozprowadź na śliwkach.

Na budyniu rozłóż śliwki, lecz już nie tak gęsto jak na spodzie, a następnie zasyp 2 łyżkami cukru.

Posyp resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami i budyniem

Życzę smacznego!

ciasto ze śliwkami i budyniem

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.