Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Przepis na zapiekaną cukinię z mozzarellą i pomidorami jest bardzo prosty i szybki. Bardzo smaczne danie z piekarnika, które bardzo lubię. Wracam do tego pomysłu często, bo lubię cukinię pod każdą postacią.

Najlepsza cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią.

Uważam, że cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią to super przepis na szybkie wegetariańskie danie z piekarnika. Jednak tą potrawę możesz modyfikować dowolnie. Cukinia zapiekana sprawdzi się też z mięsnymi dodatkami, np. zapiekana cukinia z mozzarellą i salami, łososiem, tuńczykiem, mięsem mielonym, kurczakiem i sosem pomidorowym. Lecz dziś u mnie wersja wegetariańska.

Cukinia zapiekana w piekarniku.

Cukinię można podawać na wiele sposobów. Można z niej zrobić pyszną sałatkę, placuszki z tarkowanej cukinii. Można też pokroić ją w talarki, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju. Każda z tych propozycji jest bardzo smaczna. Natomiast dziś na blogu pomysł na cukinię pieczoną w piekarniku.

Cukinia zapiekana z mozzarellą. Przepis.

Jak zrobić cukinię zapiekaną z mozzarellą, pomidorami? Przepis jest bardzo prosty. Poniżej opisałam jak krok po kroku wykonać to danie.

Zapraszam na przepis!

cukinia zapiekana z mozzarellą

Składniki.

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 250 gram mozzarelli
  • 2 średniej wielkości dojrzałe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • liście świeżej bazylii

Krok po kroku.

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz oregano, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Cukinie umyj i każdą przekrój na pół. Możesz delikatnie, za pomocą łyżki wydrążyć środek. Następnie dokładnie natrzyj mieszanką przypraw i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Pomidory pokrój w plasterki, a plasterki przekrój na pół. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Następnie ułóż na przemian na cukinii. Na koniec posyp solą i pieprzem. Cukinię z mozzarellą zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni w trybie góra dół przez 30 – 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni, jednak nie jest to konieczne. Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi bazylii.

Cukinia zapiekana najlepiej smakuje na ciepło, lecz to też smaczna przekąska na zimno.

cukinia zapiekana z mozzarellą

Życzę smacznego!

cukinia zapiekana z mozzarellą

Szukasz pomysłu na zapiekane warzywa?

Polecam Ci mój przepis na bakłażan faszerowany mięsem mielonym.

Napisz komentarz