Kurczak inaczej, czyli sprawdzony przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku. Pikantne, aromatyczne danie a zarazem bardzo tanie. Udka z kurczaka to moja ulubiona część, ponieważ zawsze są delikatne i soczyste. Ten przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku, to idealny pomysł na pyszny obiad z piekarnika, ale i też znakomicie sprawdzi się na kolację. Jeśli lubisz pikantne, aromatyczne potrawy to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.

Udka z kurczaka po meksykansku.

Pałki, ćwiartki lub też udka z kurczaka po meksykańsku. Przepis na marynatę jest uniwersalny, dlatego możesz ją wykorzystać do dowolnej, ulubionej części z kurczaka. Pikantna marynata do kurczaka, kilka przypraw czyli mielone goździki, ostra papryka pieprz cayenne, kminek, czosnek oraz sok z limonki. Pyszne,soczyste, pikantne ćwiartki z kurczaka z piekarnika, idealne dla osób które lubią ostre jedzenie. Takiego pieczonego kurczaka możesz podać z ryżem, ziemniakami lub wyłącznie z warzywami.

Obiady z wykorzystaniem mięsa kurczaka robię dość często, zarówno w piekarniku jak i na patelni. polecam Ci wypróbować przepis na udka w marynacie musztardowo-miodowej, pierś z kurczaka z rozmarynem, pierś z kurczaka w sosie miodowym, pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.

Ćwiartki z kurczaka po meksykańsku to znakomity pomysł na obiad. Jak je zrobić? Jak doprawić?

Zapraszam na przepis!

ćwiartki z kurczaka po meksykańsku

Ćwiartki kurczaka po meksykańsku. Przepis.

Składniki.

  • ćwiartki z kurczaka 4 szt.
  • limonka 2 szt.
  • kminek mielony 2 łyżeczki
  • goździki mielone szczypta
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
  • czosnek suszony 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 80 g

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą.

Ćwiartki dokładnie umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść w naczyniu żaroodpornym i obficie skrop sokiem z limonek.

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, a następne posyp mięso.

Masło podziel na mniejsze kawałki i ułóż na ćwiartkach.

Piecz 45- 60 minut, w zależności od wielkości ćwiartek w trybie grzania góra dół.

Kontroluj podczas pieczenia, jeśli skórka będzie się mocno przypalać, mięso możesz przykryć folią aluminiową.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

ćwiartki z kurczaka po meksykańsku

Napisz komentarz