Kurczak inaczej, czyli sprawdzony przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku. Pikantne, aromatyczne danie a zarazem bardzo tanie. Udka z kurczaka to moja ulubiona część, ponieważ zawsze są delikatne i soczyste. Ten przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku, to idealny pomysł na pyszny obiad z piekarnika, ale i też znakomicie sprawdzi się na kolację. Jeśli lubisz pikantne, aromatyczne potrawy to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.

Udka z kurczaka po meksykansku.
Pałki, ćwiartki lub też udka z kurczaka po meksykańsku. Przepis na marynatę jest uniwersalny, dlatego możesz ją wykorzystać do dowolnej, ulubionej części z kurczaka. Pikantna marynata do kurczaka, kilka przypraw czyli mielone goździki, ostra papryka pieprz cayenne, kminek, czosnek oraz sok z limonki. Pyszne,soczyste, pikantne ćwiartki z kurczaka z piekarnika, idealne dla osób które lubią ostre jedzenie. Takiego pieczonego kurczaka możesz podać z ryżem, ziemniakami lub wyłącznie z warzywami.
Obiady z wykorzystaniem mięsa kurczaka robię dość często, zarówno w piekarniku jak i na patelni. polecam Ci wypróbować przepis na udka w marynacie musztardowo-miodowej, pierś z kurczaka z rozmarynem, pierś z kurczaka w sosie miodowym, pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.
Ćwiartki z kurczaka po meksykańsku to znakomity pomysł na obiad. Jak je zrobić? Jak doprawić?
Zapraszam na przepis!

Ćwiartki kurczaka po meksykańsku. Przepis.
Składniki.
- ćwiartki z kurczaka 4 szt.
- limonka 2 szt.
- kminek mielony 2 łyżeczki
- goździki mielone szczypta
- papryka ostra 1 łyżeczka
- pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
- czosnek suszony 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- masło 80 g
Wykonanie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą.
Ćwiartki dokładnie umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść w naczyniu żaroodpornym i obficie skrop sokiem z limonek.
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, a następne posyp mięso.
Masło podziel na mniejsze kawałki i ułóż na ćwiartkach.
Piecz 45- 60 minut, w zależności od wielkości ćwiartek w trybie grzania góra dół.
Kontroluj podczas pieczenia, jeśli skórka będzie się mocno przypalać, mięso możesz przykryć folią aluminiową.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz