Kurczak inaczej, czyli sprawdzony przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku. Pikantne, aromatyczne danie a zarazem bardzo tanie. Udka z kurczaka to moja ulubiona część, ponieważ zawsze są delikatne i soczyste. Ten przepis na ćwiartki z kurczaka po meksykańsku, to idealny pomysł na pyszny obiad z piekarnika, ale i też znakomicie sprawdzi się na kolację. Jeśli lubisz pikantne, aromatyczne potrawy to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.
Udka z kurczaka po meksykansku.
Pałki, ćwiartki lub też udka z kurczaka po meksykańsku. Przepis na marynatę jest uniwersalny, dlatego możesz ją wykorzystać do dowolnej, ulubionej części z kurczaka. Pikantna marynata do kurczaka, kilka przypraw czyli mielone goździki, ostra papryka pieprz cayenne, kminek, czosnek oraz sok z limonki. Pyszne,soczyste, pikantne ćwiartki z kurczaka z piekarnika, idealne dla osób które lubią ostre jedzenie. Takiego pieczonego kurczaka możesz podać z ryżem, ziemniakami lub wyłącznie z warzywami.
Obiady z wykorzystaniem mięsa kurczaka robię dość często, zarówno w piekarniku jak i na patelni. polecam Ci wypróbować przepis na udka w marynacie musztardowo-miodowej, pierś z kurczaka z rozmarynem, pierś z kurczaka w sosie miodowym, pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.
Ćwiartki z kurczaka po meksykańsku to znakomity pomysł na obiad. Jak je zrobić? Jak doprawić?
Zapraszam na przepis!
Ćwiartki kurczaka po meksykańsku. Przepis.
Składniki.
- ćwiartki z kurczaka 4 szt.
- limonka 2 szt.
- kminek mielony 2 łyżeczki
- goździki mielone szczypta
- papryka ostra 1 łyżeczka
- pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
- czosnek suszony 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- masło 80 g
Wykonanie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą.
Ćwiartki dokładnie umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść w naczyniu żaroodpornym i obficie skrop sokiem z limonek.
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, a następne posyp mięso.
Masło podziel na mniejsze kawałki i ułóż na ćwiartkach.
Piecz 45- 60 minut, w zależności od wielkości ćwiartek w trybie grzania góra dół.
Kontroluj podczas pieczenia, jeśli skórka będzie się mocno przypalać, mięso możesz przykryć folią aluminiową.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.