Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszny, delikatny i wilgotny czekoladowy chlebek bananowy. Słodkie ciasto bananowe, lub tez chleb bananowy z kawałkami czekolady. Pomysł na pyszne śniadanie, deser lub kolację dla całej rodziny. Jeśli szukasz najlepszego przepisu to trafiłeś idealnie!

Mocno czekoladowy chlebek bananowy.

To mój ulubiony przepis na chleb bananowy z czekoladą, dlatego zawsze szykuję dwie porcje. Upieczony, błyskawicznie znika jeszcze ciepły. Roztopiona czekolada smakuje obłędnie. Tobie też polecam zrobić od razu dwie porcje. Jeśli lubisz takie słodkie wypieki polecam Ci wypróbować przepis na tradycyjny chlebek bananowy, placuszki bananowe, placuszki biszkoptowe z patelni.

Przepisy na chlebek bananowy z czekoladą są różne. Równie pyszny jest czekoladowy chlebek bananowy z orzechami, a przepis wkrótce pojawi się również na moim blogu. Masło możesz zastąpić roztopionym olejem kokosowym, dzięki czemu Twój chlebek bananowy zyska świetny kokosowy aromat.

Koniecznie użyj bardzo dojrzałych bananów. Skórka powinna mieć brązowe przebarwienia. Takie banany są miękkie, słodkie i łatwiej je zgnieść. Ten przepis nie wymaga użycia miksera. Potrzebujesz jedynie widelec oraz ewentualnie trzepaczkę do jajek:)

Czekoladowy chlebek bananowy, z czym jeść? Rewelacyjnie smakuje podany z masłem, twarożkiem, a nawet bez żadnych dodatków.

Chlebek bananowy z czekoladą.

Bardzo ważne! Składniki na czekoladowy chlebek bananowy mieszaj tylko do połączenia składników, czyli krótko! Użyj łyżki lub widelca. Jeśli będziesz mieszać zbyt długo z mąki uwolni się gluten, co może się przyczynić do powstania zakalca.

Czekoladowy chlebek bananowy jak przechowywać? Chleb bananowy z czekoladą należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub zawinięty folią do kilku dni. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

Koniecznie sprawdź świeżość sody oczyszczonej. Jak sprawdzić? 1/2 łyżeczki sody umieść na małym podstawku, następnie dodaj kilka kropel octu lub soku z cytryny. Jeśli mieszanka nie zacznie silnie się pienić, bulgotać oznacza to, że soda nie nadaje się już do użycia i musisz ją wyrzucić.

Zapraszam na przepis!

czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy. Przepis

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • banan 3 większe szt. dodatkowo 1 sztuka do ułożenia na wierzch (opcjonalnie)
  • masło 1/3 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko większe 1 szt.
  • ekstrakt waniliowy 1 szt.
  • mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
  • kakao naturalne 1/4 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki
  • czekolada mleczna lub deserowa pokrojona lub dropsy czekoladowe do ciast 1/2 szklanki

Wykonanie.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę o wymiarach 25/11 cm wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia, lub wysmaruj obficie masłem.

Masło rozpuść w rondelku

Banany dobrze rozgnieć widelcem, możesz też użyć blendera.

Rozgniecione banany przełóż do większej miski, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, sól oraz roztopione masło. Dodaj roztrzepane jajko.

W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz ziele angielskie. Dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Krótko! Jedynie do połączenia składników! Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie krótko wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch.

Na wierzch możesz ułożyć przekrojonego na pół banana lub posypać pokrojoną czekoladą, lecz nie jest to konieczne.

Piecz w rozgrzanym piekarniku w trybie grzania góra dół przez około 60 minut.

Jeśli chlebek będzie się bardzo przypalał od góry możesz go przykryć folią aluminiową.

W tym cieście nie sprawdzi się metoda suchego patyczka, ponieważ zawiera kawałki czekolady, więc roztopiona może zostawać na patyczku.

Pod koniec pieczenia czekoladowy chlebek bananowy najlepiej sprawdź palcem, czy jest sprężysty, ale uważaj aby się nie poparzyć 🙂

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

czekoladowy chlebek bananowy

Życzę smacznego!

czekoladowy chlebek bananowy

Napisz komentarz