Domowa kiełbasa w słoiku, przepis na pyszną i pachnącą domową wędlinę. Taka domowa kiełbasa w słoiku bez konserwantów i sztucznych dodatków jest bardzo smaczna. Genialna, pachnąca, domowa konserwa na wypasie, idealna na kanapki. Pyszna domowa kiełbasa w słoiku. Domowa kiełbasa w słoiku jest bardzo dobra. Taką domową konserwę wieprzową możesz przechowywać w lodówce przez 2-3...

Domowa kiełbasa w słoiku, przepis na pyszną i pachnącą domową wędlinę. Taka domowa kiełbasa w słoiku bez konserwantów i sztucznych dodatków jest bardzo smaczna. Genialna, pachnąca, domowa konserwa na wypasie, idealna na kanapki.

Pyszna domowa kiełbasa w słoiku.

Domowa kiełbasa w słoiku jest bardzo dobra. Taką domową konserwę wieprzową możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Jednak jeśli chcesz domową kiełbasę ze słoika przechowywać dłużej, musisz poddać ją  tyndalizacji – czyli pasteryzować przez 3 dni, po jej przygotowaniu. Dzięki temu domowa kiełbasa w słoiku zachowuje przydatność nawet na kilka miesięcy. Najważniejsze, żeby zawsze po pasteryzacji sprawdzić czy pokrywki na słoikach są wklęsłe. Natomiast jeśli zdarzy się wypukła, oznacza to że, nie jest prawidłowo zapasteryzowana. Takie domowe mięsiwo wieprzowe musisz spożyć jak najszybciej. Zwróć też uwagę na pokrywki, nie mogą być uszkodzone oraz zardzewiałe oraz dopasuj odpowiednio do rodzaju słoika ( na 4 lub 6 gwintów). Pamiętaj też aby przed użyciem były suche.

Domowa kiełbasa w słoiku bez konserwantów. Ile gotować?

Domową kiełbasę w słoiku gotuj około 2 godzin i zostaw w garnku do całkowitego przestygnięcia. Jeśli chcesz poddać domową kiełbasę  tyndalizacji pierwszego dnia pasteryzuj swoją domową konserwę jak wyżej i przez kolejne 2 dni po 20-30 minut. Następnie pozostaw w wodzie do całkowitego przestygnięcia. Przed otwarciem domowej kiełbasy sprawdzaj czy jest zawekowana.

Domowa kiełbasa w słoiku. Przepis

Z podanych składników otrzymasz 4 słoiki domowej kiełbasy.

Zapraszam na przepis!

domowa kiełbasa w słoiku

Składniki.

  • ok 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • 1/2 kg boczku surowego bez skóry
  • około 100 ml zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • około 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki majeranku (opcjonalnie)

Wykonanie.

Mięso pokrój w kostkę około 2/2 cm. Umieść w misce dodaj sól, pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie majeranek ( ja wolę wersję z majerankiem mój narzeczony bez, jednak ty dostosuj wybór pod siebie) oraz około 100 ml wody. Dokładnie wyrób mięso na domową kiełbasę w słoiku.

Słoiki przed użyciem umyj dokładnie, wyparz wrzątkiem i osusz ranty. Podobnie postąp z nakrętkami. Następnie słoiki napełniaj mięsem 3/4 wysokości słoika. Mięso dokładnie ugniataj, aby pozbyć się wolnej przestrzeni. W każdym słoiku umieść po 1 liściu laurowym i 1 kulce ziela angielskiego (możesz też użyć większej ilości) Następnie mocno zakręć słoik z domową kiełbasę.

Na dno dużego garnka ułóż ściereczkę i na niej ułóż zakręcone słoiki. Następnie zalej zimną wodą, poniżej nakrętek. Zagotuj. Twoją domową konserwę w słoiku gotuj 2 godziny na bardzo wolnym ogniu i pozostaw w wodzie do całkowitego przestygnięcia. Przechowuj w lodówce. Domowa konserwa w słoiku genialnie smakuje na kanapach z dodatkiem musztardy.

Życzę smacznego!

domowa kiełbasa w słoiku

Szukasz pomysłu na domowe wyroby?

Polecam Ci mój przepis na domowy ser smażony.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.