Jak zrobić domowe pieczonki? Domowe pieczonki, pierwszy raz zrobił dla mnie mój narzeczony. Jest to jego sprawdzony przepis na domowe pieczonki. To danie robi się na ognisku w żeliwnym garnku, lecz i w domowych warunkach jest to możliwe do wykonania. Będziemy potrzebować tylko duży garnek, jednak jest to danie, które wymaga cierpliwości. Tą potrawę często...

Składniki

500 gram boczku surowego lub wędzonego
500 gram kiełbasy podwędzanej
2 kg ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól około 2 płaskie łyżeczki
2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1 łyżka majeranku
7 liści kapusty pekińskiej lub zwykłej
3 liście laurowe

Sposób przygotwania

1.Boczek pokroić w grubsze plastry, około 5-6 sztuk, kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać, obrane ziemniaki pokroić w grubsze talarki, obraną marchewkę pokroić w talarki, 4 liście kapusty poszatkować.
2.Pieprz, majeranek i sól wymieszać w osobnym naczyniu. W zależności od upodobań można użyć mniej lub więcej przypraw.
3.Plastry boczku układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić pieczonki. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i układamy warstwami, zaczynając kolejno od ziemniaków, następnie kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, kapusta. Po 1/3 składników na każdą warstwę. Każdą warstwę przyprawiamy mieszanką przypraw. Na ostatnią warstwę nakładamy liście laurowe i pozostałe 3 Liście kapusty.
4.Wszystko dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Przed końcem gotowania należy sprawdzić czy ziemniaki są miękkie.

Jak zrobić domowe pieczonki?

Domowe pieczonki, pierwszy raz zrobił dla mnie mój narzeczony. Jest to jego sprawdzony przepis na domowe pieczonki. To danie robi się na ognisku w żeliwnym garnku, lecz i w domowych warunkach jest to możliwe do wykonania. Będziemy potrzebować tylko duży garnek, jednak jest to danie, które wymaga cierpliwości. Tą potrawę często robimy latem, ale czasem i zimą najdzie nas ochota na tradycyjne pieczonki. Nie jest to danie fit, natomiast czasami można sobie pozwolić na taki kaloryczny obiad. Taki syty obiad jest idealny na tę porę roku, zwłaszcza gdy zimowa aura nam nie odpuszcza. Domowe pieczonki to bardzo proste w wykonaniu danie i zarazem bardzo smaczne. Jest to potrawa dla prawdziwych łasuchów, którzy lubią dużo i porządnie zjeść. To takie prawdziwe swojskie jadło. Wszystkie składniki układamy w naczyniu warstwami. Do zrobienia domowych pieczonek będziemy potrzebować:

  • boczek surowy lub wędzony
  • kiełbasa
  • kapusta
  • cebula
  • ziemniaki
  • czosnek
  • marchewka
  • przyprawy

Jak zrobić najlepsze domowe pieczonki?

Bardzo ważnymi składnikami użytymi w domowych pieczonkach jest kiełbasa oraz boczek. Bardzo istotne jest aby oba te produkty były dobrej jakości. Do domowych pieczonek mięso kupuję zawsze od zaufanych dostawców, bo słaba jakość tych obu produktów może nam popsuć to pyszne danie. Do domowych pieczonek sprawdzają się też warzywa, które nie zawierają dużo wody. Raczej odradzam do domowych pieczonek używać kabaczka lub cukinii, bo wtedy może zrobić się nam zupa. Do domowych pieczonek oprócz kiełbasy i boczku można też dodać mięso. Doskonale sprawdzi się szynka, karkówka lub łopatka. Ważne aby mięso nie było bardzo tłuste.

Jak upiec domowe pieczonki?

Tradycyjne pieczonki piecze się na ognisku. W takiej wersji smakuje mi najbardziej, jednak w domowych warunkach duszę ją w dużym garnku przez około 1,5 godziny. Lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pieczonki można też upiec w piekarniku, jednak ja wolę wersję duszoną na gazie. Do zrobienia pieczonek może też posłużyć nam szybkowar.

Z czym podawać domową pieczonkę?

Jako dodatek do tego dania najlepiej smakuje nam :

  • kefir
  • maślanka
  • zsiadłe mleko
domowe pieczonki
domowe pieczonki

Polecam Wam przepis na schab w sosie oraz patelnia chłopska.

domowe pieczonki
Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.