Składniki

2 bagietki
6-8 średniej wielkości pieczarek
200 gramów kiełbasy
1 cebula
2 łyżki masła
1/4 czerwonej papryki
150 gramów żółtego sera
sól
pieprz

Sposób przygotwania

1.Masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masła. Pieczarki pokroić w kostkę lub w cienkie talarki i dodać na patelnię. Chwilę podsmażyć. Kiełbasę pokroić w koskę i dodać na patelnię. Wszystko podsmażać około 3 minuty. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Według uznania
2.Bagietki przekroić, można wydrążyć trochę środka. Paprykę pokroić w drobną kostkę
3.Ser starkować na grubych oczkach.
4.Usmażony farsz podzielić na 4 części i ułożyć na bagietkach. Bagietki delikatnie nasmarować tłuszczem, który powstał podczas smażenia. Dzięki temu nie będą suche.Następnie ułożyć paprykę i posypać serem
5.Piec w temperaturze 200 stopni około 8 minut, lub na złoty kolor.

Zapiekanki z pieczarkami- Jak zrobić?

Domowe zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą to bardzo smaczne danie. Jest to mój sprawdzony przepis. Zapiekanki z pieczarkami i z kiełbasą są pyszne, chrupiące. Dość często wracamy do tego przepisu, ponieważ takie domowe zapiekanki z pieczarkami bardzo nam smakują. To danie nie jest zbyt trudne w przygotowaniu, wręcz bardzo proste. Uważam, że takie domowe są o wiele lepsze od tych gotowych, ponieważ dokładnie wiemy, co na nich się znajduje. Możemy też dowolnie łączyć ze sobą różne składniki w zależności od tego, na co mamy ochotę. W moim przepisie dziś domowe zapiekanki z pieczarkami, kiełbasą i papryką.

Jak zrobić najlepsze domowe zapiekanki z pieczarkami?

Najlepsze domowe zapiekanki z pieczarkami to takie, które zrobimy sami w domu, bo wtedy mamy pewność, jaki jest ich skład. Wiemy też, jaka jest jakość użytych produktów, natomiast w przypadku kupnych zapiekanek, może to być różnie.

Do zrobienia domowych zapiekanek z pieczarkami będziemy potrzebowali kilku niezbędnych składników, są one bardzo łatwodostępne.

Często do tej potrawy wracamy gdy chcemy się pozbyć resztek sprzed lub po weekendzie. Jest to bardzo fajny sposób na czyszczenie lodówki. Bardzo lubię takie rozwiązania, bo dzięki takim daniom nic w naszym domu się nie marnuje. A w dodatku wszystkie składniki mamy pod ręką.

Jak długo piec domowe zapiekanki z piekarnika?

Ja moje zapiekanki z pieczarkami piekę około 8 minut, jednak czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Jest to zależne od mocy, jaką ma Wasz piekarnik. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Jeśli wolicie mniej przypieczone zapiekanki, należy je trzymać w piekarniku trochę krócej.

Do domowych zapiekanek najlepszy będzie ser żółty typu gouda, ale sprawdzą się też inne rodzaje serów. Wszystko jest zależne od naszego smaku i upodobań. Do domowych zapiekanek sprawdzi się też ser feta, gorgonzola czy mozzarella. Niedługo na moim blogu pojawi się przepis na właśnie taką zapiekankę 3 sery.

Ja do moich zapiekanych używam zawsze mniejszych bagietek z pobliskiej piekarni, natomiast sprawdzi się też jedna długa bagietka. Można ją przekroić na pół, lub zrobić dwie duże zapiekanki. Wszystko zależy od tego, jaki efekt końcowy chcemy uzyskać. Jeśli ktoś chce może też użyć zwykłej kajzerki. Można też upiec własne bagietki, jednak wtedy to danie będzie dość pracochłonne.

domowe zapiekanki
domowe zapiekanki

Polecam Wam przepis na zapiekanka ze szpinakiem.

domowe zapiekanki

Życzę smacznego!

Napisz komentarz