Bardzo prosty przepis na domowy chleb z mąki pszennej i żytniej na drożdżach, pieczony w naczyniu. To zdecydowanie przepis dla osób początkujących. Nawet jeśli nie miałeś wcześniej styczności z wypiekiem chleba, to ten przepis jest tak prosty, że z pewnością dasz sobie z nim radę.
Domowy chleb na drożdżach.
Nie potrzebujesz specjalnych naczyń aby upiec domowy chleb na drożdżach. Jedynie musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dość długo wyrasta w lodówce. Ciasto na domowy chleb trzeba też dobrze wrobić. Możesz to zrobić ręcznie lub użyć robota kuchennego.
Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego, domowego chleba z masłem, smalcem lub dżemem.
Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki: Chleb orkiszowy na drożdżach, Bułki cebulowe, chleb z ziołami.
Zapraszam na przepis!
Domowy chleb, bardzo prosty przepis.
Skladniki.
- mąka pszenna 500 g
- maka żytnia 250 g
- drożdże świeże 22 g
- sól 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- woda 500 ml
- olej 3 łyżki
Dodatkowo
- olej 1 łyżka do formy
- mąka żytnia około 1/2 szklanki
- woda 1/2 szklanki
- mak
Jak zrobić domowy chleb na drożdżach?
Ważne aby wszystkie składniki na domowy chleb miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
W 1/2 szklanki wody dokładnie wymieszaj drożdże z cukrem. W mące zrób dołek i dodaj rozpuszczone drożdże. Przysyp niewielką ilością mąki. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj resztę wody wymieszaj łyżką, tak aby składniki się połączyły. Przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na cała noc.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i obficie wysyp mąką, spód i boki.
Przygotuj mieszankę mąki i wody. 1 łyżka mąki na 1/2 szklankę wody.
Na oprószoną mąką stolnicę wyłóż ciasto. Dodawaj po trochu oleju i dobrze je wyrób. Możesz również użyć robota kuchennego. Ciasto powinno odstawać od dłoni.
Z wyrobionego ciasta uformuj bochenek i przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj mieszanką mąki i wody, a następnie przykryj pokrywą. Odstaw do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie zrób kilka dziurek wykałaczką, posyp makiem i przykryj pokrywą.
Umieść w piekarniku i piecz około 40 minut, po tym czasie ostrożnie ściągnij pokrywę i piecz jeszcze 10-15 minut, lub do momentu aż Twój chleb osiągnie satysfakcjonujący kolor.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb jeszcze na kilka minut w piekarniku. Wyjmij naczynie z piekarnika, ostrożnie przełóż domowy chleb na kratkę i zostaw do wystudzenia.
Chleb pęka, ale moim zdaniem to akurat jego atut 🙂
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.