Domowy kebab to danie które uwielbiają wszystkie dzieci. Taki domowy kebab z piersią z kurczaka to zdrowa porcja warzyw i mięsa. Myślę , że jest to bardzo ciekawy pomysł na obiad kolację czy przekąskę. Jak wiemy kebab jest to danie kuchni tureckiej, natomiast najlepszego kebaba jadłam będąc w Berlinie. Jeżeli kiedyś będziecie w stolicy Niemiec to gorąco polecam spróbować takiego kebaba. Do dziś wspominamy ten smak.
jak zrobić kebaba w tortillii?
Prawdziwy kebab robi się z baraniny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu, natomiast nie używa się do tego dania wieprzowiny. Jest to tradycja związana z religią islamu. W tej religii spożywanie mięsa wieprzowego jest zabronione. Jednak jeśli ktoś preferuje wieprzowinę, to może jej użyć. Ja w moim przepisie użyłam mięsa z piersi kurczaka, ponieważ uważam, że ten rodzaj mięsa idealnie pasuje do tego dania. Sprawdzi się również mięsko z udźca kurczaka. Ja do domowego kebabu robię zawszę domowy sos czosnkowy, ze śmietany i jogurtu naturalnego, ale można też użyć gotowych sosów pikantnych. Ja kebab podaję zawszę w tortilli, ale można go serwować też w bułce, picie czy na talerzu z frytkami.
jak zawijać kebaba w Tortilli?
Ja aby zawinąć kebab w tortilli używam zawszę foli aluminiowej. Placek tortilli kładę na folii i zwijam, zaczynając od dołu ku górze, a następnie boki. Nie nakładam do środka zbyt dużo nadzienia, ponieważ później ciężko będzie zawinąć taki naleśnik. Aby zrobić mój kebab użyłam też świeżych warzyw- pomidor, sałata lodowa i rukola. Dzięki tym warzywom mamy bogaty w witaminy posiłek.
Zapraszam na przepis!


Zapraszam Was również na inne moje przepisy, szczególnie polecam Wam mój przepis na kiełbasa w sosie pomidorowym. Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie oraz idealny sposób na pozycie się resztek z lodówki po weekendzie.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.