Składniki

200 gram piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
4 placki tortilli
1 czerwona cebula
1/3 opakowania rukoli
1/3 sałaty lodowej
2 średniej wielkości pomidory
100 gram jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśniej Śmietany
pieprz grubo mielony
sól
1 łyżeczka przyprawy do kebabu
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotwania

1.Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przyprawą do kebabu, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ja dodaję również szczyptę soli i pierzu. Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
2.Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i usmażyć kurczaka z jednej i drugiej strony. Trwa to około 5 minut na stronę. Pod koniec smażenia najlepiej sprawdzić jeden kawałek czy nie jest surowy.
3.Tortille podgrzać na suchej patelni około 1- 2 minuty na obie strony.
4.Pomidory, cebulę, sałatę i rukolę umyć i osuszyć. Pomidory cebulę i sałatę lodową drobno pokroić.
5.Placek Tortilli ułożyć na folii aluminiowej i układać kolejno. Sałata, mięso, sos, pomidor, cebula, rukola i mięso. Po kilka sztuk każdego dodatku. Zawinąć placek zaczynając od dołu ku górze a następnie boki.

Domowy kebab to danie które uwielbiają wszystkie dzieci. Taki domowy kebab z piersią z kurczaka to zdrowa porcja warzyw i mięsa. Myślę , że jest to bardzo ciekawy pomysł na obiad kolację czy przekąskę. Jak wiemy kebab jest to danie kuchni tureckiej, natomiast najlepszego kebaba jadłam będąc w Berlinie. Jeżeli kiedyś będziecie w stolicy Niemiec to gorąco polecam spróbować takiego kebaba. Do dziś wspominamy ten smak.

jak zrobić kebaba w tortillii?

Prawdziwy kebab robi się z baraniny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu, natomiast nie używa się do tego dania wieprzowiny. Jest to tradycja związana z religią islamu. W tej religii spożywanie mięsa wieprzowego jest zabronione. Jednak jeśli ktoś preferuje wieprzowinę, to może jej użyć. Ja w moim przepisie użyłam mięsa z piersi kurczaka, ponieważ uważam, że ten rodzaj mięsa idealnie pasuje do tego dania. Sprawdzi się również mięsko z udźca kurczaka. Ja do domowego kebabu robię zawszę domowy sos czosnkowy, ze śmietany i jogurtu naturalnego, ale można też użyć gotowych sosów pikantnych. Ja kebab podaję zawszę w tortilli, ale można go serwować też w bułce, picie czy na talerzu z frytkami.

jak zawijać kebaba w Tortilli?

Ja aby zawinąć kebab w tortilli używam zawszę foli aluminiowej. Placek tortilli kładę na folii i zwijam, zaczynając od dołu ku górze, a następnie boki. Nie nakładam do środka zbyt dużo nadzienia, ponieważ później ciężko będzie zawinąć taki naleśnik. Aby zrobić mój kebab użyłam też świeżych warzyw- pomidor, sałata lodowa i rukola. Dzięki tym warzywom mamy bogaty w witaminy posiłek.

Zapraszam na przepis!

Kebab w tortilli
Kurczaka smażę na patelni około 5 minut na każdą stronę. Pod koniec smażenia sprawdzam jeden kawałek kurczaka czy nie jest surowy.
Kebab w tortilli
Tortillę podgrzewam na suchej patelni 1-2 minuty na obie strony. Nie można robić tego zbyt długo, ponieważ placek będzie twardy.

Zapraszam Was również na inne moje przepisy, szczególnie polecam Wam mój przepis na kiełbasa w sosie pomidorowym. Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie oraz idealny sposób na pozycie się resztek z lodówki po weekendzie.

Życzę smacznego!

domowy kebab

Napisz komentarz