Domowy kebab z piekarnika to idealny przepis na smaczny i aromatyczny obiad. Przepis na turecki kebab dostałam od mojej dobrej znajomej Turczynki, którą poznałam gdy mieszkałam w Berlinie. Jest to mój najlepszy przepis na domowy kebab z piekarnika, do którego bardzo często wracam, bo bardzo nam smakuje.

Domowy kebab z piekarnika na patyku.

Domowy kebab z piekarniku na patyku to genialny pomysł na to danie. Wiesz co znajduje się na Twoim talerzu, bo sam komponujesz składniki. Jeśli lubisz kebab z budki, to myślę ze mój przepis przypadnie Ci do gustu. Domowy kebab z kurczaka z piekarnika to idealny pomył na pyszny obiad. Kebab można podawać w wielu formach np. domowy kebab z piekarnika z:

  • frytkami
  • surówką
  • w bułce
  • w tortilli

Domowy kebab z piekarnika najlepiej smakuje z sosami, mój ulubiony to sos czosnkowy. Natomiast mój narzeczony woli sos pikantny.

Jakie mięso będzie najlepsze?

Do domowego kebabu z piekarnika użyłam fileta z udek z kurczaka. Możesz tez użyć pół na pół mięso z piersi i udek. Myślę, że sam filet z piersi kurczaka się nie sprawdzi, bo mięso pod wypływem pieczenia może być suche. Jednak jeśli chcesz, możesz użyć też piersi z kurczaka Aby zrobić domowy kebab z piekarnika będziesz potrzebować naczynie żaroodporne, patyczki do szaszłyków oraz trochę czasu i cierpliwości 🙂

Zapraszam na przepis!

domowy kebab z piekarnika

Domowy kebab z piekarnika. Składniki.

Jakie składniki są potrzebne do domowego kebabu z piekarnika?

Aby zrobić domowy kebab z piekarnika potrzebujemy:

Składniki:

  • ok 1 kg filetów z udek kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • około 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki oregano
  • spora szczypta pieprzu cayenn (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne potrawy)
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 sporej wielkości ziemniaka

To jest moja propozycja przyprawienia tego mięsa, jednak możesz je przyprawić według własnych upodobań lub użyć gotowej przyprawy do kebabu.

Domowy kebab z piernika. Przepis.

Mięso umyj i osusz. Do mięsa dodaj oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy (przyprawy najlepiej połącz w moździerzu, zacznij od zmielenia rozmarynu i oregano, następnie sól, papryka, pieprz, kolendra i opcjonalnie pieprz cayenn) . Mieszankę przypraw możesz też skomponować według własnych upodobań. Dodaj jogurt gęsty i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Następnie zacznij formować kebab.

W połówkę ziemniaka wbij 3 długie patyczki do szaszłyków. Następnie nadziewaj kolejno 3 razy mięso, 1/2 cebuli, 1/2 papryki, znów mięso, 1/2 cebuli, papryka i dalej mięso. Aż do wyczerpania składników. Na górze umieść 2 połówki cebuli. Staraj się tak układać składniki aby były zwarte i i nie rozchodziły się bardzo na boki. Powstały kebab ma być wąski i wysoki, ponieważ gdy będzie za szeroki może nie dopiec się w środku. Ostrożnie, ale dość mocno owiń folią spożywczą, w miarę możliwości dociskaj boki. Następnie umieść na około 1 godzinę w lodówce lub w zamrażarce (w zamrażarce możesz trzymać trochę krócej).

Ostrożnie ściągnij folię, z domowego kebabu umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Na cebulę możesz nałożyć folie aluminiową aby się nie spaliła. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika Aby kebab był stabilniejszy możesz wspomóc się rusztem i włożyć patyczki między kratki. Piecz około 1 godzinę i 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Domowy kebab z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami!

domowy kebab z piekarnika

Życzę smacznego!

domowy kebab z piekarnika

Szukasz pomysłu na szybki kebab w tortilli?

Polecam Ci mój pomysł na domowy kebab w tortilli.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.