Domowy rosól drobiowo-wołowy tradycyjna zupa, która często gości na polskich stołach. Jest bardzo esencjonalna, klarowna i rozgrzewająca. Zapraszam na przepis.

Składniki

1 udko z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka. Ok. 200 gram części wolowej ja użyłam Antrykotu, ale może być też szponder.
3 litry wody
3 średnie marchewki
5 średnich pietruszek
½ selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 duży por
5 gałązek Natki pietruszki
5 gałązek lubczyku, może być również suszony
sól
pieprz czarny

Sposób przygotowania

1.Mięso umyć, ułożyć w garnku i zalać zimną wodą. Zagotować i ściągnąć szumowinę. (niektórzy nie ściągają szumowiny, ponieważ podczas gotowania bulionu opada na dno, ja jednak zawsze ściągam)
2.Warzywa – marchewkę , pietruszkę, seler, por obrać, umyć , pokroić grubo. I wrzucić do gotującego się już mięsa. Pozostawić na bardzo małym ogniu i gotować około 2 godzin. Wywar ma jedynie delikatnie pyrkać
3.Cebulę opalić w piecu, na patelni lub na gazie. 30 minut przed końcem gotowania dodać opaloną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
4.5 minut przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki , lubczyk- może być również suszony, jednak wtedy rosół należy przecedzić przez sitko przed podaniem na talerz. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Doprawić należy według własnego uznania.

Domowy rosół drobiowo-wołowy często pojawia się na polskich stołach jako przepis na klasyczne danie obiadowe na niedzielę. Domowy rosół drobiowo- wołowy robi się z mięsa drobiowego i z mięsa wołowego. Taki Rosół drobiowo-wołowy podobnie jak rosół z kury jest klarowną i bardzo pyszną i rozgrzewającą zupą. Pierwszy raz rosół z dodatkiem wołowiny jadłam u mojej bardzo dobrej znajomej i od tego czasu taki rosół drobiowo-wołowy również od czasu do czasu gości u mnie przy niedzielnym obiedzie, ponieważ taka wersja tego cudownego rosołku bardzo przypadła mi do gustu. Domowy rosół to prawdziwa Królowa wśród zup. Jest jedną z moich ulubionych.

Jak zrobić domowy rosół drobiowo- wołowy?

Przepis na domowy rosołek jest bardzo prosty. Aby przyrządzić klasyczny domowy rosół drobiowo-wołowy wykorzystałam mięsko drobiowe z kurczaka, mięsko wołowe (antrykot, można użyć również szponder) oraz spora ilość warzyw. Niektórzy używają również mięsa z kaczki czy gęsi.  Jakie mięso będzie najlepsze na  domowy rosół? Najlepsze mięso na rosół to takie z wolnego chowu, lub własnego chowu, ponieważ takie mięso nie zawiera sztucznych dodatków w postaci antybiotyków. Jak długo należy gotować taki rosół drobiowo- wołowy? Taki rosół należy gotować około 2 godzin. Im dłużej tym lepiej, ponieważ ta zupa wymaga czasu. Należy również pamiętać, że rosół ma jedynie „pyrkać” – dzięki temu będzie klarowny a nie mętny.

Jak przechowywać rosół?

Aby rosół nie skisł, powinno się go studzić bez mięsa oraz warzyw. Nie powinien stać na blacie czy podłodze. Należy ustawić garnek tak, aby od spodu garnka była cyrkulacja powietrza – np. na podstawce. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce.

Zapraszam na  mój przepis.

domowy rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy to tradycyjne danie na niedzielę.  Jest bardzo esencjonalny. Rosół drobiowo-wołowy to idealne lekarstwo na niedzielnego kaca, przeziębienie a także grypę, ponieważ jest bardzo rozgrzewający.

Polecam także inne moje przepisy, które znajdują się na moim blogu np. pyszne pączusie twarogowe z piekarnika

Domowy rosół drobiowo-wołowy można podawać z makaronem, kluskami, ziemniakami oraz nawet drobno pociętymi w paski naleśnikami . Warto też przed podaniem rosołu posypać bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego!

 

Wykonanie Pan Tomasz

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.