Składniki

500 gram twarogu półtłustego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
około 1 płaska łyżeczka soli ( według uznania)
2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotwania

1.Twaróg ukrusz w misce, następnie zasyp sodą i solą. Dokładnie wymieszaj widelcem, ugnieć i odstaw na około 30 minut, lub do momentu aż ser się zeszkli
2.W garnku zagotuj wodę i umieść na nim miskę z przygotowanym już serem. Gdy ser zacznie się topić mieszaj kulą do ciasta. Gdy ser będzie miał płynną konsystencję dodaj czarnuszkę.
3.Mieszaj do momentu aż grudki sera się rozpuszczą.

Jak zrobić domowy ser smażony?

Domowy ser smażony, przepis na ten pyszny serek do kanapek jest bardzo prosty. Jest to nasz stary rodziny, sprawdzony przepis na domowy ser smażony jak dawniej. Ten ser zawsze robiła moja prababcia. Pamiętam jak wyjadałam go łyżkami gdy był jeszcze ciepły, bo tak bardzo mi smakował. Ten topiony biały ser to też danie typowo regionalne dla Wielkopolski, a ponieważ pochodzę z tego regionu jest to nasza tradycja. Domowy ser topiony zdrowy odpowiednik żółtego sera. Jest to też dobry wariant dla osób, które są na diecie, bo jest mniej kaloryczny niż zwykły ser żółty. Taki domowy topiony ser biały jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu oraz nie zajmie Ci zbyt wiele czasu.

Jak zrobić domowy ser smażony jak dawniej?

Domowy sposób na ser smażony jest bardzo prosty. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • miskę
  • garnek
  • drewnianą kulę do ciasta

Potrzebujesz też kilku składników, są to:

  • twaróg
  • soda
  • sól
  • ulubioną przyprawę.

Do przygotowania tego domowego sera smażonego możesz użyć ulubionych przypraw. Ja bardzo często robię ser smażony z kminkiem oraz papryką. Natomiast równie dobrze smakuje mi wersja bez dodatków, przyprawiona wyłącznie solą.

Dzisiaj w moim przepisie na domowy ser topiony użyłam czarnuszki, jednak jeśli nie lubisz tych nasion użyj kminku, lub dopraw go tylko solą.

Twaróg topimy w misce w kąpieli wodnej i mieszamy kulą do ciasta do momentu aż ser się rozpuści. Użyj takich naczyń w których wygodnie będzie Ci mieszać ser. Ja użyłam do tego metalowej miski oraz trochę mniejszego garnka.

Jaki ser będzie najlepszy?

Do zrobienia domowego sera smażonego użyłam twarogu półtłustego, bo uważam, że taki jest najlepszy. Najlepszy ser będzie taki, który sprzedawany jest na wagę. Szukaj sera z zaufanego źródła. Najlepiej aby ser był jak najbardziej naturalny, nie zawierał w swoim składzie sztucznych ulepszaczy. Jednak dziś bardzo trudno o taki domowy twaróg. Do przygotowania tego sera możesz użyć też twarogu tłustego lub chudego. Natomiast do twarogu chudego radziłabym Ci użyć łyżki masła. Moja Prababcia zawsze używała do tej potrawy sera, który już trochę leżał w lodówce, bo uważała ze taki jest najlepszy. To dobry sposób na czyszczenie lodówki.

Jak przechowywać domowy ser smażony?

Domowy ser smażony najlepiej przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ ma tendencję do wysychania. Ser jest najlepiej kroić nożem. Najlepiej smakuje na kanapkach.

Zapraszam na przepis!

DOMOWY SER SMAŻONY Z CZARNUSZKĄ
DOMOWY SER SMAŻONY Z CZARNUSZKĄ

Szukasz pomysłu na śniadanie?

Polecam Ci przepis na szakszuka, omlet z warzywami oraz naleśniki z jagodami.

Życzę smacznego!

domowy ser smażony

Napisz komentarz