Ekstra, rewelacyjna fasolka szparagowa z boczkiem. Przepis na fasolkę szparagową inaczej. Idealny zestaw na obiad z boczku, fasolki szparagowej, szczypiorku i kwaśnej śmietany, który możesz podać bez żadnych dodatków. W sezonie ten pomysł na obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej gości u mnie dość często, ponieważ uwielbiam fasolkę szparagową, a mój mąż fasolkę z boczkiem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji to koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

fasolka szparagowa z boczkiem

Fasolka szparagowa z boczkiem i śmietaną

Fasolka szparagowa, przepisy na nią są różne. Ta fasolka szparagowa z boczkiem i śmietaną, to tylko jedna z wielu propozycji. Najbardziej popularna oraz bardzo smaczna jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Super pomysłem na obiad jest również makaron z fasolką szparagową i kurczakiem. Fasolkę szparagową możesz również pasteryzować. Taka fasolka szparagowa ze słoika bez octu to wspaniały pomysł na przetwory do słoika na zimę.

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Zwykle żółta fasolka szparagowa potrzebuje od 5-12 minut. Natomiast w przypadku zielonej fasolki czas gotowania jest nieco dłuższy czyli 8-18 minut od momentu zagotowania wody. Przy wyborze fasolki zwróć uwagę czy nie jest przerośnięta, ponieważ wtedy nie będzie już taka smaczna.  Czas gotowania takiej starszej fasolki tez będzie dłuższy.

Oprócz tego, że fasolka szparagowa jest bardzo smaczna, posiada również wiele wartości odżywczych m in. cenne białko roślinne oraz błonnik. Fasolkę szparagową spożywaj wyłącznie po obróbce cieplnej!

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym, lub parzonym możesz podać również z ziemniakami.

Zapraszam na przepis!

Fasolka szparagowa z boczkiem.

Składniki

  • fasolka szparagowa 750 gram
  • boczek chudy w kawałku 200-300 gram
  • olej roślinny 1 łyżka
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • śmietana kwaśna do podania

Fasolka szparagowa z boczkiem. Przepis.

Przygotowanie fasolki szparagowej z boczkiem rozpocznij od dokładnego umycia fasolki. Następnie odetnij oba końce. Jeśli fasolka, której używasz jest już starsza zauważysz ciągnące się łyko. Musisz je usunąć.

Obraną oraz czystą fasolkę umieść w większym garnku i zalej wodą (około 2 cm ponad fasolkę. Dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę soli. Gotuj od  5 do 12 minut. Jeśli fasolka, której użyjesz jest starsza może trwać to nieco dużej. Oczywiście, czas gotowania liczysz od momentu zagotowania wody. Przed końcem gotowania najlepiej sprawdź jedną fasolkę.

Następnie odcedź i zalej zimną wodą.

Boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na 1 łyżce tłuszczu na rumiany kolor.  

Następnie na patelnię z boczkiem dodaj ugotowaną fasolkę oraz drobno posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Podawaj od razu po przygotowaniu z keksem gęstej, kwaśnej śmietany. Fasolka szparagowa z boczkiem to super pomysł na obiad oraz kolację

fasolka szparagowa z boczkiem

Życzę smacznego!

fasolka szparagowa z boczkiem

Napisz komentarz