Flaczki z boczniaków to idealny pomysł na szybką i smaczna w przygotowaniu zupę. Jest to najlepszy przepis na bezmięsną wersję tradycyjnych flaków wołowych. Flaczki z boczniaków, przepis na to danie jest bardzo prosty. Jest to idealna opcja gdy zwykła zupa pomidorowa już Ci się znudziła 😉 a w lodówce zalega rosół z niedzieli.
Moje ulubione pomidorowe flaczki z boczniaków.
Najlepsze flaczki z boczniaków są pikantne, pomidorowe i bardzo aromatyczne. Myslę, że taki pomysł na boczniaki jest świetny, bo to bardzo smaczne danie.
Flaczki z boczniaków na rosole.
Mój przepis na flaczki z boczniaków na rosole nie jest wersją bezmięsną, ponieważ wykorzystałam wywar mięsny. Jednak jeśli użyjesz wywaru warzywnego otrzymasz idealne danie dla kuchni wegańskiej.
Jak zrobić?
Flaczki z boczniaków są bardzo proste! Wystarczy podsmażyć wszystkie składniki a następnie dodać do gotującego się bulionu. Do zrobienia flaczków z boczniaków będziesz potrzebować kilku produktów. W moim przepisie znajdziesz instrukcję jak krok po kroku zrobić zupę z boczniaków.
Zapraszam na przepis!

Składniki.
- ok. 1 litr wywaru ( ja użyłam rosołu)
- 500 gram boczniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub mniej)
- oliwa
- sól
- spora szczypta pieprzu cayenn (ok 1/3 łyżeczki)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz najlepiej grubo mielony
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- spora szczypta imbiru
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
Flaczki z boczniaków są aromatyczne i pikantne, nie każdemu mogą przypaść do gustu. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw dopraw je według własnych upodobań. Moja wersja flaczków z boczniaków jest bardzo pomidorowa, natomiast jeśli wolisz mniej pomidorowe wersje użyj mniejszej ilości koncentratu! Pieprz cayenn i koncentrat pomidorowy najlepiej dozuj partiami!
Flaczki z boczniaków. Przepis.
Poniżej otrzymasz instrukcje jak krok po kroku wykonać flaczki z boczniaków.

Podgrzej bulion na średnim ogniu. Marchew, pietruszkę, seler pokrój w kostkę. Boczniaki pokrój w paski i odstaw na bok Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Drugi ząbek rozgnieć i dodaj do wywaru. Na patelnię dodaj marchew, pietruszkę oraz seler, liście laurowe i ziele podsmażaj około 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszaj. A razie potrzeby możesz podlać wodą. Następnie dodaj przyprawy – pieprz ziołowy, majeranek, pieprz, gałkę, imbir i sól i pieprz cayenn (dozuj go jednak ostrożnie). Podsmażaj jeszcze około 1 minuty, następnie dodaj boczniaki. Smaż jeszcze około 3 minuty. Następnie wszystko dodaj do gotującego się bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Usmaż na złoty kolor i dodaj słodką paprykę Smaż tak około 1 minutę, aby papryka się uprażyła. Następnie dodaj do zupy.
Wykonaj zasmażkę z mąki. Na patelnię po cebuli rozgrzej 1 łyżkę oliwy następnie dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Smaż około 1 minutę lub na delikatnie brązowy kolor na średnim ogniu i stopniowo dodawaj wywar z flaczków. Cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Wlej tak 1 chochlę wywaru, a następnie dodaj do zupy. Gotuj flaki z boczniaków do momentu aż marchew będzie miękka. Zwykle nie trwa to dłużej niż 10 minut.
Życzę smacznego!

Szukasz pomysły na zypy?
Polecam Ci mój pomysł na krupnik, zupa klopsowa, zalewajka.
Napisz komentarz