Flaczki z boczniaków to idealny pomysł na szybką i smaczna w przygotowaniu zupę. Jest to najlepszy przepis na bezmięsną wersję tradycyjnych flaków wołowych. Flaczki z boczniaków, przepis na to danie jest bardzo prosty. Jest to idealna opcja gdy zwykła zupa pomidorowa już Ci się znudziła 😉 a w lodówce zalega rosół z niedzieli.

Moje ulubione pomidorowe flaczki z boczniaków.

Najlepsze flaczki z boczniaków są pikantne, pomidorowe i bardzo aromatyczne. Myslę, że taki pomysł na boczniaki jest świetny, bo to bardzo smaczne danie.

Flaczki z boczniaków na rosole.

Mój przepis na flaczki z boczniaków na rosole nie jest wersją bezmięsną, ponieważ wykorzystałam wywar mięsny. Jednak jeśli użyjesz wywaru warzywnego otrzymasz idealne danie dla kuchni wegańskiej.

Jak zrobić?

Flaczki z boczniaków są bardzo proste! Wystarczy podsmażyć wszystkie składniki a następnie dodać do gotującego się bulionu. Do zrobienia flaczków z boczniaków będziesz potrzebować kilku produktów. W moim przepisie znajdziesz instrukcję jak krok po kroku zrobić zupę z boczniaków.

Zapraszam na przepis!

flaczki z boczniaków

Składniki.

  • ok. 1 litr wywaru ( ja użyłam rosołu)
  • 500 gram boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub mniej)
  • oliwa
  • sól
  • spora szczypta pieprzu cayenn (ok 1/3 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz najlepiej grubo mielony
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • spora szczypta imbiru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Flaczki z boczniaków są aromatyczne i pikantne, nie każdemu mogą przypaść do gustu. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw dopraw je według własnych upodobań. Moja wersja flaczków z boczniaków jest bardzo pomidorowa, natomiast jeśli wolisz mniej pomidorowe wersje użyj mniejszej ilości koncentratu! Pieprz cayenn i koncentrat pomidorowy najlepiej dozuj partiami!

Flaczki z boczniaków. Przepis.

Poniżej otrzymasz instrukcje jak krok po kroku wykonać flaczki z boczniaków.

Podgrzej bulion na średnim ogniu. Marchew, pietruszkę, seler pokrój w kostkę. Boczniaki pokrój w paski i odstaw na bok Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Drugi ząbek rozgnieć i dodaj do wywaru. Na patelnię dodaj marchew, pietruszkę oraz seler, liście laurowe i ziele podsmażaj około 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszaj. A razie potrzeby możesz podlać wodą. Następnie dodaj przyprawy – pieprz ziołowy, majeranek, pieprz, gałkę, imbir i sól i pieprz cayenn (dozuj go jednak ostrożnie). Podsmażaj jeszcze około 1 minuty, następnie dodaj boczniaki. Smaż jeszcze około 3 minuty. Następnie wszystko dodaj do gotującego się bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Usmaż na złoty kolor i dodaj słodką paprykę Smaż tak około 1 minutę, aby papryka się uprażyła. Następnie dodaj do zupy.

Wykonaj zasmażkę z mąki. Na patelnię po cebuli rozgrzej 1 łyżkę oliwy następnie dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Smaż około 1 minutę lub na delikatnie brązowy kolor na średnim ogniu i stopniowo dodawaj wywar z flaczków. Cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Wlej tak 1 chochlę wywaru, a następnie dodaj do zupy. Gotuj flaki z boczniaków do momentu aż marchew będzie miękka. Zwykle nie trwa to dłużej niż 10 minut.

Życzę smacznego!

flaczki z boczniaków

Szukasz pomysły na zypy?

Polecam Ci mój pomysł na krupnik, zupa klopsowa, zalewajka.

Napisz komentarz