Pyszne, rozgrzewające, pikantne flaczki lub też flaki po warszawsku. Ulubiona zupa mojego Męża. Obowiązkowo gotujemy je co roku w okresie jesiennym. Chyba jedna z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup, zaraz po czerninie. Flaczki albo się kocha albo się ich nienawidzi.

flaki po warszawsku

Flaki wołowe po warszawsku.

Flaki wołowe po warszawsku, przepis na bardzo rozgrzewającą zupę. Możesz wykorzystać gotowe flaki wołowe mrożone już obgotowane co znacznie ułatwia pracę oraz czas przygotowania. Właśnie takich użyłam do zrobienia moich flaczków. Jeśli użyjesz flaków surowych, w całości musisz je wcześniej bardzo dokładnie wyczyścić, pokroić i zamoczyć w wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować. Zapach podczas gotowania nie jest zachęcający, ale wystarczy otworzyć okno 😉 .

Sprawdź również przepisy na inne zupy: zupa ziemniaczana krem, zupa dyniowa z imbirem, zupa krem z kiszonej kapusty.

Wiem, że dla wielu osób flaki wołowe po warszawsku mogą wydawać się obrzydliwe. Natomiast efekt końcowy jest naprawdę bardzo smaczny. Dla osób które nie mogą się przełamać polecam przepis na flaczki z boczniaków.

Jak już wyżej pisałam flaki wołowe po warszawsku albo się kocha albo nienawidzi. my zdecydowanie kochamy ;). Flaki wołowe po warszawsku jak zrobić?

Flaczki wołowe.

Przepisy na flaczki wołowe po warszawsku są różne. Najlepiej przypraw je według własnych upodobań. Jeśli lubisz pikantniejsze wersje polecam użyć sporą ilość pieprzu cayenne. Aby doprawić flaki wołowe po warszawsku możesz również wykorzystać gotową przyprawę do flaków.

Flaki wołowe po warszawsku. Przepis.

Składniki.

  • flaki wołowe obgotowane i oczyszczone 1 kg
  • wywar wołowy lub drobiowy około 2 litry
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka 2-3 szt.
  • seler 1/2 szt.
  • por 1 szt.
  • cebula 1 szt
  • liście selera (opcjonalnie)
  • masło 3 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • imbir około 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa około 1/4 łyżeczki
  • majeranek
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.

Flaki po warszawsku. Jak zrobić?

Obgotowane i oczyszczone flaki umieść w garnki, zalej zimną i zagotuj. gotuj kilka minut, odcedź, a następnie ponowie zalej zimną wodą i zagotuj. Flaki gotuj do miękkości czyli około 30 minut. Następnie odcedź.

Marchew,pietruszkę, seler zetrzyj na tarce. Oczyść por, cebulę opal na gazie, suchej patelni lub w piekarniku.

Obgotowane dwukrotnie flaki przełóż do czystego garnka. Zalej wywarem i zagotuj. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, por, cebulę oraz i gotuj około 20 minut Dodatkowo możesz również dodać mięso z wywaru, wystarczy, że pokroisz je w cienkie paski. Około 10 minut przed końcem gotowania dodaj starte warzywa i liście selera.

Masło rozpuść na patelni i dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj niewielką ilość zupy i przelej do garnka. Na koniec dopraw do smaku i wyjmij por,cebulę oraz liście selera. Jeśli wolisz wersję rosołową możesz pominąć zasmażkę. Flaki wołowe możesz również doprawić koncentratem pomidorowym.

Życzę smacznego!

flaki po warszawsku

Napisz komentarz