Bardzo smaczny przepis na flan z cukinii, czyli bardzo prosta kuchnia włoska. Znakomity pomysł na danie z wykorzystaniem cukinii, jajek oraz szynki, który rewelacyjnie sprawdza się jako danie główne lub kolacja. Super obiad z piekarnika. Polecam!
Flan z cukinii i jajek.
To naprawdę bardzo prosty przepis na flan z cukinii i jajek. Taki flan z cukinii jest bardzo smaczny, dlatego szczególnie latem robię to danie często. Flan z cukinii to super pomysł na obiad. Jeśli szukasz pomysłu na danie z cukinii to polecam Ci kulki z cukinii pieczone lub cukinia smażona. Świetnym pomysłem jest również cukinia w cieście curry. Ten przepis na flan z cukinii jest bardzo uniwersalny, dlatego możesz dodatkowo dodać ulubione warzywa np. marchewkę lub żółty ser. Do zrobienia flanu z cukinii wykorzystałam szynkę, jednak świetnie sprawdzi się również podsmażony boczek. Jeśli nie jesz mięsa szynkę możesz oczywiście pominąć. To danie jest dość szybkie w wykonaniu, jednak bardzo ważne jest aby podsmażyć cukinię. Dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru wody z cukinii.
Zapraszam na przepis!
Skladniki.
- cukinia 4 szt.
- jajka 4 szt.
- szalotka wraz ze szczypiorkiem 2-3 szt
- mąka 40 gram
- mleko 200 ml
- śmietanka 30 % 100 ml
- szynka 200 gram
- parmezan 70 gram
- natka pietruszki
- czosnek 3 ząbki
- sól
- pieprz
- oliwa 1 łyżka
Flan z cukinii. Przepis.
Przygotowanie flanu z cukinii rozpocznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw.
Cukinię możesz przygotować na dwa sposoby. Cukinię możesz pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć tak jak ja na tarce na grubych oczkach.
Następnie na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy dodaj posiekaną szalotkę(bez szczypiorku), cukinię oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Lekko posól i duś do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Zwykle trwa to około 10 minut. Następnie usmażoną cukinię odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
W większej misce mieść jajka, następnie przesiej mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Dodaj mleko, śmietankę, parmezan, natkę pietruszki.
A następnie posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną szynkę oraz przestudzoną cukinię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, lub obficie posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku 30-35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200-210 stopni.
Po upieczeniu odstaw na 10-15 minut.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.