Najlepsze domowe gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym, sprawdzony przepis mojej Mamy! Pyszne mięsne danie, które możesz podać z gotowanymi ziemniakami, świeżym pieczywem lub też bez dodatków. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, to polecam Ci skorzystać z tego przepisu!

Zapraszam na przepis!

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty podsmażane.

Bardzo sycące danie ze sporą ilością mięsa, czyli gołąbki z młodej kapusty inaczej. Jeśli lubisz koperek dodatkowo do farszu możesz dodać posiekany pęczek koperku. Takie gołąbki z młodej kapusty z koperkiem to znakomity pomysł na letni obiad. Domowe gołąbki to danie do którego wracam często, mimo tego, że ich wykonanie jest dość pracochłonne. A gdy brakuje mi czasu to zawszę sięgam po przepis na gołąbki bez zawijania. Ten przepis jest zdecydowanie szybszy w wykonaniu, można go nazwać przepis na gołąbki dla zapracowanych. Gołąbki z młodej kapusty według przepisu mojej mamy to typowe danie dla „mięsożerców”, ponieważ zawierają sporą ilość mięsa. Tak przygotowane gołąbki z młodej kapusty podaję z ziemniakami.

Do gołąbków z młodej kapusty najlepsze będzie mięso mielone z łopatki bądź karkówki lub też mieszane wieprzowo-wołowe. Osobiście uważam, że szynka może być zbyt chuda, natomiast jeśli chcesz możesz szynkę wymieszać pól na pół z łopatką bądź karkówką. Jeśli masz taką możliwość mięso na gołąbki, kup w kawałku i zmiel sam, lub poproś o zmielenie na miejscu w sklepie Przed podaniem posyp koperkiem lub zieloną pietruszką. Jeżeli nie jesz mięsa, a szukasz ciekawego pomysłu na młodą kapustę to może spodoba Ci się kapusta panierowana, młoda kapusta z koperkiem lub kapusta w cieście.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym.

składniki.

  • liście kapusty 8-10 sztuk
  • mięso mielone wieprzowe lub mieszane 750 gram
  • ryż 50 gram
  • cebula większa 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 4 ząbki
  • smalec
  • bulion około 500 ml
  • mąka 1 łyżka

Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym. Przepis.

Wykonanie.

Przygotowanie gołąbków, rozpocznij od oczyszczenia kapusty. Usuń wierzchnie odstające liście oraz głąb. Następnie w większym garnku zagotuj wodę i posól (około 1,5 -2 l). W garnku umieść kapustę i sparz przez około 5-10 minut, zmniejsz moc planika na minimum, aby woda nie wrzała. Następnie wyjmuj po kolei odchodzące liście. W tym czasie możesz również ugotować ryż według instrukcji podanej na opakowaniu oraz podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na smalcu. Wszystkie te składniki odstaw do przestygnięcia.

.

Mięso mielone umieść w misce, dodaj przestudzony ryż, cebulkę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku oraz około 100 ml wody. Dokładnie wyrób masę i odstaw do lodówki na około 30 minut, lecz nie jest to konieczne.

Farsz do gołąbków podziel na 8-10 części, w zależności od tego ile liści młodej kapusty użyjesz. Z liści usuń grubsze nerwy.

Farsz umieść na liściu kapusty i zacznij zawijać. Rozpoczynając od grubszej strony liścia przy usuniętych nerwach do cienkiej strony, a następnie wciśnij boki do środka.

Na patelni rozgrzej smalec lub inny tłuszcz. Następnie dodaj zawinięte gołąbki i smaż z obu stron na zloty kolor. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmaż chwilę i podlej niewielką ilością bulionu. Duś pod przykryciem 50-60 minut na wolnym ogniu, lub do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu podlewaj niewielką ilością bulionu.

Gołąbki przełóż do innego naczynia, a następnie przygotuj sos.

Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj. Sos własny na gołąbki z młodej kapusty dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Życzę smacznego!

Gołąbki z młodej kapusty

Napisz komentarz