Grochówka na żeberkach, przepis na sycącą i bardzo smaczna zupę ze sporą ilością mięsa. Jest to sprawdzony przepis na zupę grochową mojej mamy. To pyszna, gęsta zupa z grochu łuskanego lub całego. Grochówkę możesz też ugotować w kociołku. Taka grochówka z kociołka to świetna atrakcja każdego ogniska. Bardzo polecam Ci ten przepis na zupę grochową, bo jest naprawdę pyszna!

Grochówka na żeberkach surowych.

Grochówkę zawsze gotuję na żeberkach wieprzowych, ponieważ tak zawsze robi moja mama. Jednak zupę grochową możesz też ugotować na wędzące. Świetnie sprawdzą się do zupy grochowej wędzone kości wieprzowe, wędzone żeberka, boczek oraz wędzona kiełbasa. Grochówka na wędzące z ziemniakami jest bardzo smaczna. Taką grochową na wędzące robi moja teściowa. Uważam, że grochówka to jedna ze smaczniejszych tradycyjnych polskich zup. Bardzo często wracam do tego przepisu, jednak w dzieciństwie nie jadłam grochówki zbyt chętnie. Grochówka smakuje genialnie z dodatkiem świeżego pieczywa.

Grochówka z grochu łuskanego.

Myślę, że groch łuskany jest najlepszy na tradycyjną grochówkę, ponieważ nie wymaga wcześniejszego moczenia. Jest to bardzo prosty przepis na pyszną zupę grochową, bo gotujesz ją w jednym garnku. W niektórych przepisach groch łuskany moczy się całą noc. Dzięki temu skróci się trochę czas gotowania. Jednak ja tak nie robię. Lecz wybór pozostawiam Tobie. Zazwyczaj taka wojskowa grochówka to u mnie obiad na dwa dni. Grochówka to bardzo dobra zupa, jednak jak każda inna zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak wcześniej wspomniałam taka grochówka gotowana jest u mnie z grochu łyskanego, jednak jeśli chcesz, możesz też użyć grochu całego. Natomiast pamiętaj, aby taki cały groch na domową grochówkę moczyć w wodzie przez całą noc.

Grochówka na żeberkach. Przepis

Jak zrobić tradycyjna wojskową grochówkę? Moja grochówka to prosty przepis, ponieważ wszystkie składniki gotujesz w jednym garnku. Żaden składnik nie wymaga wcześniejszej obróbki termicznej. Do gotowania grochówki użyj większego garnka. Czas gotowania może się wydłużyć jeśli masz „starszy” groch.

Zapraszam na przepis!

grochówka

Składniki.

  • 1/2 kg wieprzowych żeberek surowych
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (zielona część)
  • 250- 300 gram grochu łuskanego
  • 2-3 litry wody
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku (lub więcej)
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie.

Przygotowanie grochówki rozpocznij od dokładnego umycia żeberek wieprzowych. Następnie poporcjuj mięso wieprzowe. Groch zalej wodą i wypukaj. Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, por dokładnie umyj i pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Wykonanie.

Umyte mięso wieprzowe na grochówkę umieć w większym ganku zalej zimną wodą. Zagotuj i zbierz powstałą szumowinę. Dodaj wypłukany groch. Podczas gotowania grochu powstanie piana. Zbierz ją za pomocą małego sitka lub łyżki. Groch gotuj razem z mięsem około 30 minut. Następnie dodaj , marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Gotuj wszystko 20 minut i dodaj ziemniaki i rozgnieciony czosnek. Grochówkę gotuj jeszcze około 20 minut lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie a groch zacznie się rozpadać. 5 minut przed końcem gotowania dopraw swoją grochówkę majerankiem, solą oraz pieprzem do smaku.

Życzę smacznego!

Polecam Ci : kapuśniak z młodej kapusty, zupa buraczkowa, zupa klopsikowa oraz grochówka na wędzące.

Napisz komentarz