Coś dla miłośników piwa, czyli prosty przepis na grzane piwo z pomarańczą. Absolutnie najlepszy sposób na rozgrzanie. Idealny napój na chłodniejsze dni i wieczory, zwłaszcza te zimowe. Grzane piwo z goździkami i pomarańczą Jeśli nie masz 18 lat ten przepis nie jest dla Ciebie 🙂 Ten rozgrzewający napój alkoholowy, kupić można na jarmarkach. Ale spokojnie...

Coś dla miłośników piwa, czyli prosty przepis na grzane piwo z pomarańczą. Absolutnie najlepszy sposób na rozgrzanie. Idealny napój na chłodniejsze dni i wieczory, zwłaszcza te zimowe.

grzane piwo

Grzane piwo z goździkami i pomarańczą

Jeśli nie masz 18 lat ten przepis nie jest dla Ciebie 🙂

Ten rozgrzewający napój alkoholowy, kupić można na jarmarkach. Ale spokojnie z tym przepisem poradzisz sobie sam w domu. Wystarczy, że podgrzejesz piwo w rondelku wraz z przyprawami i resztą składników. To bardzo proste! I szczerze przyznam ma moc 🙂 !

Znane jest w Polce, Niemczech, Belgii i Szwajcarii, choć w każdym kraju przygotowane inaczej. Podobno pomysł na grzańca urodził się w Belgii. Belgowie szczególnie przywiązują wagę do jakości tego trunku. U ich to już chyba sztuka 🙂

Spokojnie możesz użyć swojego ulubionego piwa, aby zrobić ten pyszny rozgrzewający napój alkoholowy. Sprawdzi się zarówno piwo ciemnie jak i jasne piwo. Ja wybrałam jasne, niepasteryzowane, regionalne.

Czy grzane piwo traci alkohol? Ja wiadomo alkohol paruje prawie w 80 stopniach. Dlatego piwo zawsze podgrzewamy do niższej temperatury. Optymalnie to około 70 stopni. Warto tu skorzystać z termometru kuchennego.

Grzane piwo na przeziębienie, przepis najczęściej stosuję w okresie jesienno-zimowym.

Lubisz tego typu napoje?.Sprawdź również przepis na rozgrzewające grzane wino.

Zapraszam na przepis!

grzane piwo

Grzane piwo- przepis

Składniki

  • ulubione piwo 2 butelki
  • miód 3 łyżki
  • cytryna 4 plasterki
  • pomarańcza 1 szt.
  • cynamon 1 laska
  • goździki 6 szt
  • imbir kawałek

wykonanie

Cytrynę oraz pomarańczę dokładnie umyj. Najlepiej wyszoruj gąbką lub szczoteczką. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, a drugą połowę pokrój w plastry. Do rondelka przelej piwo dodaj sok z pomarańczy, cynamon, plastry cytryny, imbir, goździki oraz miód. Podgrzej do temperatury 60-70 stopni.W razie potrzeby dodaj więcej miodu. Przed podaniem przecedź. Jeśli chcesz przed podaniem tak jak ja, możesz udekorować dodatkowymi plastrami cytryny i goździkami. Podawaj od razu po przygotowaniu, w końcu to grzane piwo 🙂

Na zdrowie!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.