Grzane wino, idealny sposób na rozgrzanie jesienno-zimową porą! Zapraszam na przepis!

Składniki

1 butelka wina
1 pomarańcza
1/2 cytryny
3 łyżki miodu lub cukier
kawałek imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
10 goździków

Sposób przygotwania

1.Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i wycisnąć sok
2.Wino umieścić w rondelku, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, tarkowany imbir, cynamon, goździki oraz skórki z cytryny i pomarańczy. Następnie podgrzać na małym ogniu do temperatury około 50- 60 stopni.
3.Pod koniec podgrzewania dosłodzić miodem lub cukrem według uznania. U mnie to około 3 łyżki miodu. Natomiast ilość użytego miodu jest zależna od rodzaju użytego wina
4.Przed podaniem najlepiej przecedzić.

Grzane wino pierwszy raz próbowałam w stolicy Niemiec. Berlin jak i całe Niemcy słynie z bożonarodzeniowych jarmarków. Jest to niemiecka tradycja, która bardzo mi się podoba. Grzane wino, można wypić też w naszych polskich górach. Ta wersja zdecydowanie bardziej mi smakuje, ponieważ zawiera różne dodatki. Grzaniec doskonale rozgrzewa, tak więc idealnie wpasuje się w mroźną zimową aurę. Jest też idealny na porę jesienną. Taki Grzaniec bardzo łatwo, oraz szybko można zrobić samemu we własnym domu. Będziemy potrzebować tylko wino oraz parę dodatków

Grzane wino- jak zrobić?

Grzaniec to napój alkoholowy na bazie piwa lub wina, podgrzany do odpowiedniej temperatury. Jest to temperatura około 50-60 stopni, ponieważ przy wyższej temperaturze wino traci swoje walory smakowe. Aby zrobić domowego grzańca będzie nam potrzebne: ulubione wino, pomarańcza, cynamon, imbir, mód, cytryna. Dla mnie taka wersja jest najlepsza, natomiast tu można kombinować. Wino najlepiej podgrzewać w rondelku razem ze wszystkimi dodatkami.

Jakie wino będzie najlepsze do grzańca?

Do zrobienia grzańca używam zawsze ulubionego wina półwytrawnego, natomiast można użyć wino słodkie, lub półsłodkie. Można też użyć wino wytrawne. Jednak w takim wypadku należy użyć mniej lub więcej miodu. Najlepiej aby miód był naturalny, a nie sztuczny. Ja używam miód, który dostaję od znajomego pszczelarza. W tym przepisie można sięgnąć też po cukier trzcinowy, który również się sprawdza.

Zapraszam na przepis!

Grzane wino

Do zrobienia grzanego wina najlepiej jest użyć ulubionego wina, a przed podaniem wino najlepiej jest przecedzić. Podgrzewać do temperatury około 50-60 stopni, razem ze wszystkimi dodatkami. Dodatki można komponować według upodobań. Jako dodatek sprawdzą się również rodzynki, suszona żurawina, czy nawet orzechy.

Zapraszam Was serdecznie na inne moje przepisy, szczególnie polecam pyszne ciasto murzynek. Idealne na niespodziewanych gości, gdy ci już są w drodze.

Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na facebook, tam codziennie wrzucam nowe przepisy.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.