Super przepis na pyszny domowy gulasz wieprzowy, który możesz zrobić z szynki, łopatki lub też karkówki. Spora porcja mięsa, czyli najlepszy pomysł na obiad dla typowych mięsożerców, którzy lubią dobrze zjeść. Przepis bardzo prosty, a mięsny sos gulaszowy robi się praktycznie sam. Bez dodatku bulionu. Polecam wypróbować!

Zapraszam na przepis!

 gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy.

Składniki.

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • pomidor 2 szt średniej wielkości
  • cebula 2 szt. średniej wielkości
  • papryka 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • słodka papryka 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne szczypta
  • kminek mielony szczypta
  • tłuszcz do smażenia

Gulasz wieprzowy.

wykonanie.

Przygotowanie gulaszu rozpocznij od umycia mięsa wieprzowego. Następnie umyte mięso pokrój w mniejszą ( około 2/2 cm) kostkę i odstaw na bok.

Pomidory możesz wcześniej sparzyć aby pozbyć się skórki.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor i dodaj pokrojoną w kostkę, lub cienkie paski czerwoną paprykę oraz pokrojone pomidory. Podsmaż 2-3 minuty na małym ogniu.

Następnie dodaj mieloną słodką paprykę, sól, pieprz, kminek. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smaż do momentu aż mięso zmieni kolor na jasny.

Dodaj około 100 ml. wody. Duś na małym, lub średnim ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas w razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. Na koniec w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli sos wyda Ci się zbyt rzadki, gulasz możesz zagęścić mąką. 1 łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu gulaszowego stale mieszając, aby nie powstały grudki.

Gotowy sos gulaszowy możesz podawać ze świeżym pieczywem, młodymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną.

gulasz wieprzowy

Życzę smacznego!

Polecam Ci: babka ziemniaczana, karkówka duszona w sosie.

gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z papryką.

Tradycyjny gulasz wieprzowy w każdym domu przygotowywany jest inaczej. W tym wpisie dowiesz się jak zrobić gulasz wieprzowy. Zobaczysz, że przepis na gulasz wieprzowy jest naprawdę bardzo prosty, sos robi się praktycznie sam. Cały sos gulaszowy przygotowujesz na jednej patelni. W sieci można znaleźć przepisy na gulasz wieprzowy z koncentratem pomidorowym oraz warzywami– marchewką, pietruszką, cukinią, pieczarkami lub też z dodatkiem bulionu. Natomiast ja wykorzystuję jedynie dojrzałe pomidory, czerwoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, ostrzejsze smaki swój gulasz możesz dodatkowo doprawić czerwonym winem oraz większą ilością ostrej papryki chilli. Nie wiesz z czym podać gulasz wieprzowy? Gulasz najczęściej podaję z gotowanymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, knedlami na parze, kopytkami. Dodatkowo rewelacyjnie smakuje wyłącznie z dodatkiem świeżego pieczywa.

Gulasz wieprzowy. Przepis.

Zazwyczaj gulasz robię z szynki wieprzowej, ponieważ wolę chudsze oraz bardziej kruche mięso. W tym przepisie możesz wykorzystać mięso z łopatki lub karkówki. Lub też zmieszać w proporcjach pół na pół. Zwróć uwagę aby składniki których użyjesz, były bardzo dobrej jakości, ponieważ złej jakości mięso wyjdzie twarde oraz żylaste. Gulasz wykonany na złym mięsie będzie po prostu niesmaczny. Mięso na gulasz kupuj zawsze w sprawdzonym źródle.

Napisz komentarz