Dziś zapraszam Cię na pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Przepis na danie danie dość kontrowersyjne. Nie jest to potrawa dla każdego. Niestety albo się je kocha albo się ich nienawidzi.

Gulasz z żołądków z kurczaka
Pewnie nieraz zastanawiałeś się w jaki sposób można wykorzystać podroby.
Gulasz z żołądków z marchewką, bardzo dobry przepis na obiad. Wbrew pozorom, dobrze doprawione żołądki drobiowe mogą być naprawdę smaczne. Nie robię ich często, ale czasami nachodzi nas ochota na coś innego. A taka tania, domowa kuchnia to świetna odskocznia popularnych dziś dań z makaronem. Z czym podać gulasz z żołądków? Domowy gulasz najczęściej podaję z ugotowaną kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Oczywiście obowiązkowo w tym zestawie nie może zabraknąć ogórka kiszonego lub buraczków.
Sprawdź również przepis na : Flaki po warszawsku, Gulasz wieprzowy.
Żołądki drobiowe gulasz.
Co zrobić aby żołądki drobiowe były miękkie? Odpowiedź jest prosta, trzeba gotować je długo 😉 Oczywiście im starsza kura tym żołądki będą twardsze:) . Jeśli żołądki są duże, kroje je zawsze na pół lub ćwiartki. Dzięki temu gotują się szybciej. Gulasz z żołądków drobiowych ile gotować? Nie jest to danie ekspresowe. Zwykle gotowanie żołądków trwa 1 -1,5 godziny.
Sprawdź jak zrobić prawdziwie polski gulasz z żołądków drobiowych.
Zapraszam na przepis!

Gulasz z żołądków- przepis
Składniki
- żołądki z kurczaka około 1 kg
- marchew 1 szt.
- seler naciowy 2 łodygi
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- papryka czerwona 1/2 szt.
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 4 szt.
- sól
- pieprz
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- masło klarowane 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
Jak ugotować gulasz z żołądków drobiowych?
Żołądki z kurczaka, dokładnie wypłucz. Czyste, przekrój na pół, a większe na 4 części. Następnie zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 1 godzinę. Po tym czasie powinny już lekko zmięknąć.

Warzywa umyj, osusz i obierz. Marchew, paprykę i seler naciowy pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj marchew, cebulę, paprykę oraz seler naciowy. Smaż do momentu, aż marchewka będzie al’ dente. Następnie dodaj czosnek. Dodaj papryki w proszku. Dodaj mąkę dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, uważaj aby nie przypalić.

Na patelnię dodaj 1-2 chochle wywaru z żołądków, cały czas mieszając. Uważaj aby ni powstały grudki;). Następnie całość przelej do garnka z żołądkami i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Duś na wolnym ogniu, pod lekko uchylonym przykryciem co jakiś czas mieszając jeszcze około 20 minut minut.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.