Najlepszy pomysł na weekendowy deser, bez użycia piekarnika, czyli Mój ulubiony szybki jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Przepis na bardzo prosty w wykonaniu deser bez użycia piekarnika. Jedyne co potrzebujesz to mikser, lodówka kilka prostych, tanich składników oraz chęci! Jeśli lubisz ciasta z jabłkami to koniecznie wypróbuj ten przepis

jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach.

Szczerze przyznam, że to jedno ze smaczniejszych ciast bez pieczenia, a zarazem bardzo prostych w wykonaniu. Potrzebujesz jedynie kilka składników czyli biszkopty, galaretki, słodką śmietankę do ubijania, jabłka prażone oraz mleczną czekoladę. Taki jabłecznik bez pieczenia na ciastkach to świetna opcja dla osób, które lubią szybkie, smaczne oraz proste rozwiązania.

W tym przepisie możesz zrobić jabłka prażone według przepisu, który jest już na moim blogu. Możesz również użyć gotowych jabłek prażonych, które są bardzo łatwo dostępne. Możesz również zrobić jabłecznik bez pieczenia z musem jabłkowym. Polecam Ci też inne przepisy na inne ciasta bez pieczenia:

Jabłecznik bez pieczenia z bitą śmietaną.

Jabłka, bita śmietana oraz mleczna czekolada, moim zdaniem połączenie. Szarlotka bez pieczenia nie tylko bardzo ładnie wygląda ale tez świetne smakuje. Jabłecznik bez pieczenia, jak zrobić? To bardzo proste! Poniżej opiszę, jak krok po kroku wykonać jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach z bitą śmietaną.

Jabłecznik bez pieczenia z galaretką idealne sprawdzi się nie tylko na weekendowy deser, to również świetne ciasto na większe okazje. Przepis na jabłecznik na zimno jest bardzo prosty a co najważniejsze nie wymaga użycia piekarnika. Zdecydowanie ten przepis na szarlotkę bez pieczenia z bitą śmietaną jest dla osób początkujących.

Zapraszam na przepis!

Jabłecznik na zimno.

Składniki.

  • biszkopty podłużne około 250 g
  • jabłka prażone 1 l
  • galaretka cytrynowa 1 i 1/2 szt.
  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietanka 30 % 400 ml
  • śmietnfix 2 szt.

Jabłecznik bez pieczenia. Przepis.

Jabłka prażone umieść w garnku, dodaj około 100 ml wody i zagotuj. Następnie wyłącz palnik, dodaj galaretki i dokładne wymieszaj. mieszaj do momentu, aż galaretka się rozpuści. Następnie odstaw do wystudzenia.

Spód okrągłej formy do pieczenia ( z odpinanym rantem) o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Spód oraz brzegi wyłóż biszkoptami. Biszkopty które będziesz wykładać na brzegach, przekrój na pół pod lekkim skosem, dzięki czemu nie będą się przewracać.

Na biszkoptach rozprowadź przestudzoną, lekko teżejącą już galaretkę. Następnie odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Na warstwie jabłek ułóż kolejną warstwę biszkoptów.

Czekoladę zetrzyj na tarce.

Śmietanę wraz z śmietanfixami ubij na sztywno. Dodaj 1/2 czekolady i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby doda odrobinę cukru pudru, jeśli masa śmietanowa wyda Ci się mało słodka.

Masę śmietanowo-czekoladową rozprowadź równomiernie na biszkoptach i posyp resztą czekolady.

Umieść w lodówce najlepiej na całą noc.

jabłecznik bez pieczenia

Życzę smacznego!

Napisz komentarz