Pyszny pachnący jabłkami i masłem jabłecznik na kruchym cieście. Idealny na weekendowe spotkanie z rodziną. Zapraszam na przepis!

Składniki

1 kostka masła
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru (do ciasta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynomonu
3 - 4 jabłka lub więcej
2 łyzki cukru ( do białek)
sól

Sposób przygotwania

1.Białka oddzielić od żółtek.
2.Mąki, proszek do pieczenia, pocięte na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę umieścić na blacie, lub stolnicy i połączyć ze sobą. Nie wyrabiać natomiast zbyt długo. Można użyć do tego malaksera. (Śmietanę w tym przepisie można pominąć, ale trzeba wtedy dodać mniej mąki). Gdyby ciasto bardzo kleiło się do stolnicy podsypać odrobiną mąki.
3.Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki.
4.Po około 15 minutach jedną porcję ciasta wyciągnąć z zamrażarki, ściągnąć folię i równomiernie rozprowadzić w formie do pieczenia.. ( ja użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem i wsadzić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 20 minut, lub gdy osiągnie złoty kolor.
5.Białka ubić chwilę ze szczyptą soli i dodać cukier.
6.Jabłka obrać ze skórki i pociąć w średniej grubości plastry, wymieszać z cynamonem i sokiem z cytryny. Następnie ułożyć na upieczonym spodzie ciasta. Na jabłka wyłożyć równomiernie pianę. Drugą porcję ciasta tarkować na grubych oczkach równomiernie na pianę z białek. Następnie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut.
Jak zrobić najlepszy jabłecznik na kruchym cieście?

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście to taka do której użyjemy prawdziwego masła 82 procentowego, ponieważ takie masło jest najlepsze do wypieków. Ja do pieczenia ciast używam wyłącznie prawdziwego masła, ponieważ wersja z margaryną mi nie smakuje. Natomiast jeśli ktoś zawsze używa do pieczenia margaryny, może jej użyć. Aby upiec jabłecznik, najlepiej jest użyć świeżych, kwaśnych jabłek. Najlepsza będzie szara reneta, aczkolwiek z inną odmianą ciasto też będzie smaczne. Można też użyć gotowych jabłek na szarlotkę, które są dostępne w większości marketów.

Ja dzielę ciasto na dwie części, zawijam w folię spożywczą i obie części wkładam do zamrażarki. Formę do pieczenia zawsze wykładam papierem do pieczenia. Jedną część wyjmuję po około 15 minutach i wykładam do formy, równomiernie rozprowadzając dłońmi. Nakłuwam widelcem i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Drugą część ciasta tarkuje na jabłka i białka jaj, ułożone na zapieczonym spodzie i piekę około 30 minut.

Zapraszam na przepis!

 
jabłecznik

Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut, lub gdy nabierze złoty kolor.

jabłecznik

Na zapieczony spód układam kolejno jabłka, pianę z białek i cukru. Następnie tarkuję drugą porcję ciasta na grubych oczkach. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia jest zależny od mocy piekarnika. Jeżeli Wasz piekarnik ma słabą moc należy piec trochę dłużej.

Polecam Wam też przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami. Idealne ciasto na sobotnie popołudnie.

jabłecznik

Życzę smacznego!

W Waszym wykonaniu!

Wykonanie – Pani Małgosia

Wykonanie- Pani Ewa

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.