Jak zrobić najlepszy jabłecznik na kruchym cieście?
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście to taka do której użyjemy prawdziwego masła 82 procentowego, ponieważ takie masło jest najlepsze do wypieków. Ja do pieczenia ciast używam wyłącznie prawdziwego masła, ponieważ wersja z margaryną mi nie smakuje. Natomiast jeśli ktoś zawsze używa do pieczenia margaryny, może jej użyć. Aby upiec jabłecznik, najlepiej jest użyć świeżych, kwaśnych jabłek. Najlepsza będzie szara reneta, aczkolwiek z inną odmianą ciasto też będzie smaczne. Można też użyć gotowych jabłek na szarlotkę, które są dostępne w większości marketów.
Ja dzielę ciasto na dwie części, zawijam w folię spożywczą i obie części wkładam do zamrażarki. Formę do pieczenia zawsze wykładam papierem do pieczenia. Jedną część wyjmuję po około 15 minutach i wykładam do formy, równomiernie rozprowadzając dłońmi. Nakłuwam widelcem i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Drugą część ciasta tarkuje na jabłka i białka jaj, ułożone na zapieczonym spodzie i piekę około 30 minut.
Zapraszam na przepis!

Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut, lub gdy nabierze złoty kolor.

Na zapieczony spód układam kolejno jabłka, pianę z białek i cukru. Następnie tarkuję drugą porcję ciasta na grubych oczkach. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia jest zależny od mocy piekarnika. Jeżeli Wasz piekarnik ma słabą moc należy piec trochę dłużej.
Polecam Wam też przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami. Idealne ciasto na sobotnie popołudnie.

Życzę smacznego!
W Waszym wykonaniu!


Napisz komentarz