Pieczone jabłka z cynamonem z piekarnika to jeden z najprostszych przepisów z wykorzystaniem tych owoców. Pachnące jesienne jabłka z cynamonem, to przepis na pyszny, zdrowy deser, który z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie.

jabłka pieczone

Uwielbiam zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełniający dom. To zdecydowanie mój ulubiony oraz obowiązkowy deser z jabłek. Wspomnienie dzieciństwa, stary przepis naszych Babć.

Jabłka sprawdzają się również w przygotowaniu innych deserów, a także przetworów na zimę np. mus jabłkowy, jabłka prażone lub dżem z jabłek.

Jabłka pieczone z cynamonem.

Jak zrobić jabłka pieczone? Jabłka z piekarnika smakują obłędnie, a sposób ich przygotowania jest niezwykle posty. Wystarczy wyciąć szypułkę, usunąć ogryzek i wypełnić jabłko słodkim nadzieniem. Do pieczenia zawsze używam, jabłek które rosną w naszym sadzie. Niestety nie znam odmiany :). Jednak najlepiej sprawdzą się chrupiące oraz dość słodkie jabłka. Ty wybierz swoje ulubione. Pamiętaj natomiast, że czas pieczenia zależny jest od ich rodzaju i wielkości więc trzeba kontrolować jabłka podczas pieczenia np. wbijając wykałaczkę. Te bardziej kruche piecze się zdecydowanie krócej, niż te twardsze odmiany.

Jabłka z piekarnika to pyszny deser dla całej rodziny, który możesz podać z rożnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się np. lody waniliowe oraz bita śmietana. Jednak doskonale smakują również jabłka pieczone bez dodatków. Nadzienie doprawiłam cukrem, jeśli nie używasz cukru możesz zrobić jabłka pieczone z miodem.

Zapraszam na przepis!

jabłka pieczone

Jabłka pieczone. Przepis

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • jabłka większe 4 szt.
  • płatki owsiane lub musli 1/3 szklanki
  • płatki migdałów 2 łyżki
  • suszona żurawina 2 łyżki
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • sok jabłkowy 3/4 szklanki
  • cytryna 1/2 szt.

Jabłka pieczone w piekarniku.

rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W naczyniu umieść płatki owsiane, płatki migdałowe, żurawinę, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz roztopione masło. Następnie dokładnie wymieszaj.

Jabłka dokładnie umyj.

Za pomocą noża i łyżki wydrąż środek jabłka ( około 2 -3 cm średnicy). Uważaj aby nie przebić jabłek.

Następnie wydrążone jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym i skrop sokiem z cytryny. Jabłka nadziewaj przygotowanym nadzieniem. Do naczynia wlej sok jabłkowy.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż jabłka będą miękkie. Co jakiś czas podlewaj sokiem z naczynia.

jabłka pieczone

Życzę smacznego!

jabłka pieczone

Napisz komentarz